Categories Majčinstvo

Jesti za dvoje: da ili ne?

Tokom trudnoće ne treba da se ugojite više od 9 do 11 kg, savet je lekara. Najnovije studije ukazuju na to da žene koje se dosta ugoje tokom trudnoće, rađaju decu sa natprosečnom težinom, a to povećava rizik od gojaznosti u kasnijem životu deteta.

Istraživanje na životinjama pokazalo je da veći broj kalorija utiče na fetus, uključujući tkivo i organe koji regulišu telesnu težinu. Nedavno su nučnici iz “Dečije bolnice” u Bostonu i sa univerziteta Kolumbija u Njujorku, proučavali medicinsku istoriju više od 500 hiljada žena koje su iznele jednu ili dve trudnoće, što je više od milion beba, i doneli zaključak, da deca koja su se rodila sa 4 kilograma spadaju u grupu težih.

Težina na rođenju nije jedini faktor koji određuje da li će dete kao odraslo biti gojazno ili ne. Naučnici zaključuju da bi prevencija gojaznosti trebalo da počne još pre rođenja, u materici.

Neki drugi eksperti smatraju da je ipak neophodno više studija i dokaza da bi se doneli zaključci.

U međuvremenu, imate veliki broj razloga da se tokom trudnoće minimalno ugojite, jer se zbog viška kilograma mogu pojaviti problemi tokom porođaja kao i visok pritisak.

Osim gojaznosti ni biti premršav ili nedovoljno se ugojiti tokom trudnoće nije dobro za rast i razvoj fetusa. Prosek koga bi trebalo da se držite je 13 kilograma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA