Categories Majčinstvo

Mitovi i zablude o ishrani trudnica

Svaka buduća majka želi da joj trudnoća protekne u savršenom redu, te je često bombardovana mnogim savetima koje čuje od svojih iskusnih prijateljica, koleginica ili pak od svoje majke. Predstavljamo vam neke od najčešćih mitova u vezi sa ishranom trudnica.

1. Jesti za dvoje

Istina je da u trudnoći jedete za dvoje, ali to ne znači da morate konzumirati dvostruko više hrane. Iako nije dobro dobiti premalo kilograma u trudnoći (jer to može uzrokovati prerani porođaj), jednako je loše i preterivati u ishrani. U trudnoći je kvalitet važniji od kvantiteta.

2. Žudnja za određenom hranom

Mnogi veruju da preterana želja za određenom hranom upravo znači nedostatak iste. Međutim, ako žudite za, recimo, sladoledom ili čokoladom, ova hrana ima malu ili gotovo nikakvu nutritivnu vrednost tako da ova potreba ne znači da u istoj morate preterivati.

3. Izbegavati ribu i morske plodove

Riba koja sadrži povećanu koncentraciju žive je štetna, pa bi tako trebalo izbegavati meso morskog psa, sabljarke ili skuše. Međutim, naravno da ne treba potpuno da izbacite sve vrste ribe iz ishrane jer one sadrže omega-3 masne kiseline koje su zdrave kako za vas, tako i za razvoj mozga i očiju vaše bebe.

4. Kofein je zabranjen

Ako vam je kafa deo jutarnje rutine, posavetujte se sa svojim lekarom oko toga da li smete da popijete šoljicu kafe svakog jutra. Imajte na umu da kofein dobijate i iz drugih namirnica koje pojedete tokom dana kao što su čaj, čokolada ili energetska pića.

5. Izbegavati štetne namirnice

U prošlosti su se s kolena na koleno prenosile razne priče i saveti o tome koja hrana može da izazove pobačaj, težak porođaj ili koja je štetna za dete. Kinezi veruju da detetu treba da bude toplo jer je maternica neka vrsta inkubatora pa nije dobro jesti “hladnu” hranu kao što su lubenice i tikvice. Banane, lignje, papaja i jaja takođe nije bila preporučljiva hrana prema nekim praznoverjima i mitovima. Najbolje je konsultovati se sa svojim lekarom o tome kakva je ishrana najbolja u vašem najlepšem iščekivanju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA