Categories Ginekologija, Majčinstvo

Obavezno počnite da vežbate pre trudnoće, evo i zašto

Dr Brigita Lepeš BingoldPiše: Dr Brigita Lepeš Bingold, lekar specijalista ginekologije i akušerstva
poliklinikanovakov.com

Poliklinika Novakov logo

Tokom devet meseci žensko telo doživljava velike promene, kako fizičke, tako i psihičke. Pošto telo nije naviknuto na drastične izmene, tokom trudnoće počne da prolazi kroz različita stanja kroz koja ranije nikada nije. Zbog toga je veoma važno trudnicama objasniti šta ih očekuje u kom trimestru, da ne bi dolazilo do bespotrebne panike. Informišite se šta je najbolje za vaše telo, a i ako još niste u drugom stanju, ovaj članak će vam mnogo koristiti.
Guliver/Getty Images
Guliver/Getty Images

Prvi trimestar

U ovom periodu ne morate značajno da menjate svoje navike u vezi sa šetnjom, jedino treba da nabavite odgovarajuće cipele koje će vašim nogama pružiti potreban oslonac. Ako je napolju toplo i vlažno, poptuno izostavite šetnju da biste izbegli povišenje telesne temperature.

Iako ne postoje dokazi o štetnosti po ljudska bića, neka istraživanja na životinjama pokazuju da povišenje telesne temperature može izazvati oštećenje ploda. Prema podacima Američkog koledža za akušerstvo i ginekologiju vaša telesna temperatura (izmerena ispod pazuha) posle vežbanja ne sme biti viša od 38 stepeni Celzijusovih.

Drugi trimestar

Vaš korak sada može postati nespretniji, zato obratite pažnju na položaj tela dok hodate, da biste izbegli povrede leđa. Glavu držite pravo, dignite bradu, kukovi neka budu u liniji ramena da biste izbegli naginjanje unazad, i gledajte ispred sebe. Rukama dodatno uspostavite ravnotežu, a na taj način i pojačavate vežbanje.

Pročitajte i… Putovanje u trudnoći: Čime, kada i gde putovati na odmor?

Šta se dešava u trećem trimestru, pročitajte na narednoj strani…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA