Categories Majčinstvo

Oporavak tela nakon porođaja

Nakon porođaja vašem telu je potrebno još najmanje tri meseca da bi se oporavilo, kažu stručnjaci. Velike su verovatnoće da se ono više nikada neće vratiti u ono stanje u kojem je bilo pre trudnoće, ali možete da učinite da se što pre vratite u formu.

Nekoliko faktora utiče na to koliko će vremena vašem telu biti potrebno da izađe iz tog perioda: vaše godine, da li vam je to prvi porođaj, koliko ste bili u formi pre trudnoće, režim ishrane, kao i geni. Vrlo je teško ustanoviti koliko dugo će trajati vaš oporavak i kod svake žene je tok oporavka je drugačiji.

Prvih nekoliko nedelja nakon porođaja biće vam najteže, jer će vam telo biti nateklo i bolno, dok ne izgubite svu tečnost iz organizma.

Ono što vi možete da uradite za sebe nakon prvih nekoliko nedelja jeste da spavate što više, kako bi se vaše telo što brže regenerisalo, i pijte što više tečnosti kako bi otoci nakon trudnoće spali.

Potom se polako vraćejte svojim svakodnevnim aktivnostima, poput kuvanja, spremanja svog doma, zahvaljujući čemu ćete se osećati normalnije i korisnije, ali i stabilnije u fizičkom smislu.

Lagane šetnje i vežbe takođe će vam dobro doći, ali se pre bilo kakvih ozbiljnijih aktivnosti konsultujte sa svojim lekarom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA