Categories Majčinstvo

Postporođajna depresija češća kod neplaniranih trudnoća

Žene koje su neplanirano ostale trudne imaju 11 odsto veće šanse da padnu u postporođajnu depresiju, otkrilo je novo istraživanje. Stručnjaci tvrde da se te žene, dok su u drugom stanju, mnogo više brinu da li negde pogrešiti i kako će se snaći u ulozi majke, te i ne čudi što posle porođaja budu depresivne.

postporodjajna depresija

U istraživanju je učestvovalo oko 700 trudnica, koje su bile podeljene u tri grupe: one koje su planirale trudnoću, one koje uopšte nisu želele da imaju decu, i one koje su htele, ali ne u trenutku kada im se to dogodilo.

Stručnjaci su zaključili da je postporođajna depresija češća u prva tri meseca kod majki koje su imale neplaniranu trudnoću, u odnosu na žene koje su je planirale.

Mnogi faktori doprinose pojavi postporođajne depresije. Međutim, rezultati našeg istraživanja pokazuju da neplanirana i neželjena trudnoća mogu biti jedan od značajnijih uslova za javljanje depresije. Neplanirana trudnoća koja je izneta do kraja može ostaviti dugoročne posledice za ženu. Stoga bi lekari trebalo da razgovaraju s porodiljom o tome kako je došlo do začeća, i tako unapred procenili faktor rizika za postporođajnu depresiju“, objasnila je koautorka studije Rebeka Mersije, piše Heraldscotland.

Žene koje pate od postporođajne depresije ne mogu u potpunosti da uživaju u majčinstvu zbog osećaja iscrpljenosti i komplikovane emocionalne situacije, dok društvo novim majkama odmaže jer im nameće sliku srećne novopečene majke.

Tekst: Life Content
Izvor: Tportal.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA