Ne sutra, nego sad! Od velikog životnog napretka deli vas metoda od 30 dana…

by | decembar 30, 2016
Piše: Katica Đorđević, motivator i lajf kouč

Piše: Katica Đorđević, motivator i lajf kouč

Kraj još jedne godine. Osvrnite se sada iza sebe i pogledajte šta ste u ovoj godini postigli? Da li uopšte milslite da se uopšte nešto postigli, ili vam je i ova godina prošla kao i svaka do sada, u kukanju, žaljenju i onoj praznoj rečenici „SUTRA ĆU“. Koliko toga „sutra ću“ slušam svaki dan, svake godine i to od istih osoba. I baš takva osoba sam bila ja i baš zato godinama nisam uspevala da napravim apsolutno ništa od svoga života. Sada sa poštovanjem i divljenjem mogu da pogledam ovu predivnu godinu koja nije ni morala da se završi i da joj kažem „Hvala ti, hvala ti, hvala ti, na svim promenama, na svim prilikama i lekcijama koje sam napokon naučila. Hvala ti što nisam odustala, i hvala ti što znam da je ovo bio samo mali uvod u sve ono što ću tek kreirati.“

Znam da će neki reći „A šta je to tako teško sesti i napisati tekst i snimiti video… koje si ti izazove imala“, a upravo ova godina kojoj sam se zahvalila je donela najveće moguće izazove koje nisam mogla ni da sanjam.

Bila sam na ivici svega – posla, novca, podrške, krova nad glavom… na ivici svega. Međutim moj život, a verujem i životi svih vas, ponekad funkcioniše baš kao u filmovima. U NAJVEĆOJ KRIZI NALAZITE NAJVEĆU SNAGU I NAJLUĐA REŠENJA,i zato je za mene ova godina u svakom smislu bila produktivnija nego bilo koja prethodna.

Po nekim statistikama oko 26% onih koji napišu svoje novogodišnje odluke, odustanu nakon 2 nedelje, veliki procenat njih odustane nakon 6 meseci, a najveći procenat svake godine piše iste ciljeve koje nije ostvario, taj procenat je 93% ukupnog stanovništva koje donosi novogodišnje odluke. Vaše želje i ciljevi koji su ispisani u napred mogu da se procene i da vidite da li ćete ih ostvariti ili ne.

Sigurno ćete se pronaći u bar jednoj od ovih odluka, a onda ću vam reći da li su dobro zapisane ili ne.

Odluke poput:

-Ove godine ću smršati
-Prestajem da pušim
-Treniraću više
-Otplatiću dugove
-Uštedeću više
-Hraniću se zdravije…

Te odluke dragi moji, osuđene su na propast, jer to nisu jasno definisani ciljevi kojima ćete težiti da ih ostvarite.

Terri Savelle Foy je podelila niz istraživačkih činjenica koje i ja ovde sa vama delim, i upravo ona je osoba koja je meni pomogla da definišem svoje ciljeve tako da mogu i da ih ostvarim,a ne da budu samo obična slova koja bezveze popunjavaju mesto na papiru. Ona je izgovorila i nečiji citat koji je dovoljan da vas probudi i natera vas da se zapitate šta vi to radite svo ovo vreme ako ništa niste ostvarili.

„AKO UJUTRU NE USTANEŠ SREĆAN I USHIĆEN JER MOŽEŠ RADITI NA SVOJIM SNOVIMA, ONDA ZNAJ DA NEMAŠ DOVOLJNO CILJEVA“

Šta morate da uradite da bi ostvarili vaše ciljeve?

– Ne smete ih imati previše – napišite najviše 10, a najmanje 7 ciljeva jer je dokazano da ta brojka održava fokus bolje nego jedan cilj ili njih pedeset. Kada postignete tih deset onda polako dodajte još ciljeva u toku godine.

– Morate jasno definisati šta je ono što vi želite. Ako želite da smršate, napišite koliko kilograma i do kog datuma. Ako želite da platite dugove, napišite koliko novca vam je tačno potrebno i do kog datuma. Ako želite da uštedite, napišite koliko mesečno želite da uštedite.

– Svaki dan radite na svojim ciljevima- stalno razmišljajte kako da unapredite postizanje ciljeva ,i kako da imate što bolje rezultate.

– Napravite tablu vizije – nađite slike koje će biti prepune onoga što želite da imate ili postignete.Ukoliko želite da napišete knjigu našđite sliku osobe koja piše ili možda poznatog pisca s svojim knjigama u rukama. Uradite montaže vas na mestima koja želite da posetite, isecite slike novca i napišite koliko novca želite.

– Svaki dan se zahvaljujte na vašim ostvarenim ciljevima i ako ih još niste postigli, zahvalite se kao da su ostvareni.

– Zamišljajte sebe kao da ste ostvarili sve što želite, stvarajte sliku vas onako idealnih kakvi želite da budete.

Ovde ću vam podeliti i jednu metodu koju možete početi da praktikujete od prvog januara pa sve do kraja. Metoda za koju su mnogi rekli da su uz pomoć nje ostvarili više nego za 3 godine u kojima su sve odlagali.

Ovo je metoda Brajana Trejsija, tačnije izazov od 30 dana koji služi upravo tome da opstanete dosledni i konstantni i ona će vas naterati da svaki dan radite na svojim ciljevima.

Uzmite jedan rokovnik, svesku ili dnevnik i koristite ga samo za svoje ciljeve.

Napišite 10 ciljeva, jasno definisanih ciljeva, kao da se već desilo sve to što želite, pišite u sadašnjosti kao da je svaka vaša želja ostvarena i opišite situacije koje proživljavate i kako se osećate zbog ostvarenja vašoh ciljeva, a onda nastavite to isto da radite narednih 30 dana. Da,narednih 30 dana svaki dan ćete opisivati iste ciljeve i ista ostvarenja. Znači -svaki dan pišete istih tih deset ciljeva iste opise, sve treba da bude isto.

Zašto baš ovako raditi? Zato što ćete vašoj podsvesti omogućiti da to bude jedino što živi, da proživljava svakodnevno zadovoljstvo i sreću i to će onda biti jedina istina za koju znate. Naš um ne razlikuje šta je istina, a šta je mašta. Za njega postaje istina ono što mu redovno plasiramo kao jedino realno i jedino istinito.

A ukoliko ne znate šta su vaši ciljevi onda se zapitajte ovo…

„Šta je potrebno da se desi da bi na kraju naredne godine mogla da se osvrnem i da kažem „Ovo je bila fantastična godina, najbolja do sada“?“  Zapitajte se to i biće vam jasno koji je to put kojim želite poći.

Dragi moji, priče o velikim životnim promenama nisu samo farsa i nisu samo moda iz časopisa. Sve što je potrebno je vaša vera u vaša upornost koja će vas naterati da sami nađete odgovor na pitanje „Kako se to menja život?“

Ne treba vama Nova Godina, niti novogodišnje odluke. Vama je potrebno da svaki dan odlučite ono čega se setite samo jednom godišnje… da svaki dan odlučite DA USPETE!
Ja vam neću želeti sve najbolje u narednoj godini koja je za nepuna dva dana. Ja vam želim da napravite pametne odluke i promenite život odmah danas, jer godina je samo vreme koje nas podstiče da razmišljamo o njegovom isteku i da razmišljamo kako ni vremena ni prilika nemamo, ali zato imamo danas i sada… i razmislite dobro šta ćete uraditi sa tim što vam je pruženo.

Hvala na predivnoj godini, hvala na promenama koje sam prihvatila, hvala na uspehu, na strpljenju, hvala na istrajnosti, hvala na odlukama, hvala na prilikama. HVALA 2016-oj godini….BILA SI FANTASTIČNA! Vidimo se u narednoj godini sa novim promenama <3

Tagovi: