Potpuno neodoljivi, nutela tart irvasi, bajkoviti poput predstojećih praznika

by | decembar 28, 2016

My-sweet-mundo

Upoznajte Jovanu, food i travel blogerku koja trenutno živi i radi u Barseloni. Njeni čarobni i vrlo zdravi recepti odvešće vas u nova prostranstva ukusa. Pridružite nam se u putovanju!

Life is short, eat the dessert first.“
„Život je kratak, prvo pojedi desert.“
Ernestine Ulmer

Poslednjih dana dešavalo mi se da, bez obzira na to što sam bezbroj puta svima objasnila da pravoslavni Božić nije istog dana kada i katolički, već u januaru, svi su mi ga propisno čestitali 25. decembra. Odlučila sam da na njihovo: “Srećan Božić”, odgovorim sa: “Hvala!” Bez daljeg objašnjavanja.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Posle nekoliko godina života u inostranstvu čini mi se da se svi, manje-više, naviknu na praznike države u kojoj žive i počnu da ih obeležavaju zajedno sa svojima. Tako poslednjih godina i sama pripremam svečaniju večeru za oba Božića i osećala bih se prazno da ne proslavim i taj dan koji svi oko mene slave i za njih predstavlja najvažniji dan u godini. Zbog toga mi uopšte ne smeta kada mi neko čestita katolički Božić jer je po meni najmanje važno kog datuma ga slavite, sve dok to vreme provodite sa svojim porodicama i dragim ljudima. Božić je dan kada se u vazduhu oseća nešto posebno, neka magija kojom smo očarani svi, kada ljudi imaju potrebu da budu sa najbližima, da vole i praštaju. I zašto ne bismo imali više takvih dana u toku godine? Što se mene tiče, svaki dan bi trebalo da bude takav, da svi budemo ljubazniji jedni prema drugima, da vodimo više računa o sebi, da je ceo grad svečano okićen i da uživamo sa najbližima uz najukusniju hranu.

Ovaj Božić sam dočekala malo prehladjena ali, bez obzira na to, sam ga kao i prethodnih godina provela sa prijateljima koji su se tokom godina pretvorili u porodicu. Pošto su, kao i ja, zagovornici zdravog načina ishrane, odlučila sam da napravim nepečene Nutela tartove i dekorišem ih kao irvase, u duhu praznika. Mogu vam reći da su bili toliko slatki i neodoljivi, da su se izuzetno brzo pojeli, a svi su bili oduševljeni i ukusom i izgledom.

S obzirom na to da do našeg Božića ima još vremena, imate vremena da ih napravite, sigurna sam da će se dopasti svima, a naročito deci.

Uživajte!

Korica:
1 šolja badema
2 kašike agave sirupa
2 kafene kašičice vanila ekstrakta
¼ kafene kašičice Himalajske soli
1 kašika kokosovog ulja

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Priprema:
1. Stavite bademe u multipraktik i mutite par sekundi dok se ne samelju.
2. Dodajte agave sirup, vanilu, so i kokosovo ulje i mutite još malo dok se sve ne sjedini.
3. U svaku korpicu silikonskog pleha za mafine stavite malo testa i lepo izravnajte prstima. Ostavite da se ohladi u frižideru.

Nutela krem:
1 ½ šolje pečenog lešnika
1/3 šolje kokosovog šećera
2 kašike kakaa
1 kašika istopljenog kokosovog ulja
Krem iz jedne konzerve kokosovog mleka (Ostavite konzervu da odstoji preko noći u frižideru kako bi se izdvojili krem i voda od kokosa)

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Priprema:
1. U multipraktiku mutite lešnik dok se ne pretvori u puter.
2. Dodajte kokosov šećer, kakao i kokosovo ulje i mutite dok se lepo ne sjedini.
3. Dodajte kokosov krem i mutite još malo dok ne dobijete kremastu masu.
4. Stavite nutela krem u svaku korpicu preko korice.

Čokolada:
2 kašike kokosovog ulja
2 kašike kakaa
1 kašika javorovog sirupa

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Priprema:
1. Istopite ulje na tihoj vatri.
2. Dodajte kakao i promešajte dok se ne razbiju grudvice.
3. Dodajte javorov sirup i dobro izmešajte.
4. Prelijte svaki tart čokoladom i stavite pleh u frižider da se čokolada malo stegne, izmedju 5 i 10 minuta.
5. Pre nego što se čokolada potpuno stegne, ukrasite svaku korpicu tako što ćete staviti dve bele bombonice umesto očiju, za nos možete iskoristiti crvenu ili bombonicu neke druge boje, a rogove možete napraviti od pereca.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Tagovi: