Svadbeni običaji nekad i sad

by | 23 januara, 2012

Mladi budući supružnici, pored velikih obaveza moraju da se odluče i koje če običaje ispoštovati prilikom ceremonije venčanja ali i tokom celog dana. U poslednjih par godina, mlade ipak odlučuju da veliki broj običaja koje su njihove bake i majke imale na svojim venčanjima izbace, uvedu neke potpuno nove i možda po koji zadrže.

Ako ste i vi u nedoumici da li da na vašem venčanju bude običaja koji su karakteristični za Srbiju ili ne, mi ćemo vam pomoći da se prisetite starih običaja ali i nešto novijih.

Gađanje jabuke je jedan od najzastupljenijih običaja u našim krajevima. Kada mladoženja dođe po mladu, tast postavlja jabuku na najviše drvo u mladinom dvorištu. Mlada ostaje u kući sve dok mladoženja puškom ne pogodi jabuku.

– Običaj da mladoženja ne sme da vidi svoju mladu u venčanici pre samog venčanja.

– Mladi prilikom oblačenja pomažu sestre i najbolje drugarice. Mlada je odevena u belo, sa belim velom na glavi. Po pravilu, mladinu venčanicu kupuje svekar, odnosno mladoženja. Mlada treba da ima na sebi nešto novo, nešto plavo, nešto tuđe i nešto staro, nešto pozajmljeno (nešto novo predstavlja nove avanture koje će mlada imati u braku. nešto staro predstavlja predmet koji bi mlada po običaju dobila od srećno udate žene (rukavice, veo koji je nosila na svojoj svadbi, torbicu) u nadi da će sreću i stabilnost iz njenog bračnog života preneti i na novu mladu.Nešto pozajmljeno je obično predmet iz mladine porodice, veoma bitan za njih. Mlada mora da vrati taj predmet kako bi
osigurala sreću. Ovo je simbol ljubavi i podrške od strane porodice i prijatelja. Nešto plavo predstavlja ljubav i vernost.)

Mladu otkupljuje stari svat ili mladoženja, a prodaje njen rođeni brat. Događalo se da mladu ukradu, tako što mladoženja uskoči kroz prozor na drugoj strani kuće.

Bidermajer baca mlada po izlasku iz crkve i veruje se da će se devojka koja ga uhvati sledeća udati.

Mladoženja skida podvezicu sa mladine desne noge, baca je neoženjenim momcima i onaj koji je uhvati ima zadatak da je zubima navuče na nogu devojci koja je uhvatila bidermajer.

Bacanje sita sa raznim plodovima na krov vrši se zbog bojazni od zlih duhova, ali i kao dar kućnim duhovima. Mlada uzima od svekrve sito u kom se nalazi jabuka, koju baca sebi iza leđa, a sito na krov kuće. Veruje se da će se, ukoliko se sito zadrži na krovu i mlada zadržati u kući.

– Pri ulasku u kuću, nevesta tri puta podiže muško dete u ulozi „nakončeta“ i to u cilju da bi rađala mušku decu. Na vratima svekrva dočekuje mladu koja je ljubi u ruku i uvodi je u kuću sa dva hleba ispod miške i dva krčaga vode u rukama, uz niz simboličkih radnji oko ognjišta, kao mestu izražene simbolike, gde se mlada vezuje za novi dom.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.