Kako da se rešite mirisa iz kuhinje? 7 trikova koji provereno rade

by | 24 oktobra, 2023
kako eliminisati mirise iz kuhinje

Možda uživate u ukusnom jelu, ali sigurno ne volite kada vam se kuhinjski miris uvuče u novi džemper. Ili zavese. Ili tepih. Kako eliminisati mirise iz kuhinje?

Najukusnija jela ostavljaju za sobom najjače kuhinjske mirise. Pržena hrana, slanina koja cvrči, riba u umaku – sve ovo za sobom ostavlja mirise koje je gotovo nemoguće neutralisati. O dinstanom luku – nećemo ni da počinjemo. Mirisi kuvanja potiču od čestica i gasova koji se ispuštaju u vazduh dok kuvate i ostaju tu dok god ih u potpunosti ne izluftirate što u hladne dane može da postane nemoguća misija. A onda se uvuku u zavese, etisone, tepihe… Bez obzira koliko vas ukusan ručak čeka, sigurni smo da želite da eiliminišete mirise iz kuhinje.

Kako eliminisati mirise iz kuhinje?

Evo naših najboljih saveta kako da se rešite mirisa kuvanja u vašoj kući:

Provetravajte dok kuvate

Najbrži način da izbacite mirise kuvanja iz vaše kuhinje? Pustite ih da odu! Pre nego počnete da kuvate uključite aspirator i otvorite naspremne prozore, makar delimično. Ovo će pomoći da se mirisi ne uvuku i da ih kasnije lakše neutrališete.

Pripremite domaće sredstvo za eliminisanje mirisa iz kuhinje

Maskirajte loše mirise iz kuhinje jednim jednostavnim domaćim potpurijem. Prokuvajte malo vode u velikom loncu, dodajte začine čije mirise volite i pustite da se lagano krčka. Koliko dugo zavisi od vas, dok ne budete zadovoljni kako ste eliminisali mirise iz kuhinje. Potencijalni sastojci za potpuri su limun, karanfilić, štapići cimeta, sveža nana, ruzmarin i kore citrusa.

Sirće ili sodabikarbona

Ostavite malo sirćeta ili sodebikarbone u posudi u kuhinji tokom 24 sata. Ovo će sigurno eliminisati sve mirise iz kuhinje.

Kako eliminisati mirise iz kuhinje? Kafom!

Azot u zrnu kafe ima moć da apsorbuje mirise. Dakle, ako mirisi iz kuhinje okupiraju ceo vaš stan, pokušajte da stavite soc od kafe u jednu činju i ostavite ga uz šporet nekoliko sati. Ili, još bolje, skuvajte sebi šolju kafe!

Koristite prečistač vazduha

Iako potpuri na šporetu i otvoreni prozori mogu učiniti čuda za  eliminisanje kuhinjskih mirisa, oni možda neće biti dovoljni da istinski očiste vaš dom. Prečišćivač vazduha može pomoći u uklanjanju mirisa iz kuhinje.

Očistite odmah nakon kuvanja

Kada se hrana skuva, počinje da miriše. Da biste smanjili mirise iz kuhinje operite sve sudove još dok jelo nije gotovo. Obrišite površine kao što su vaš pult, šporet i unutrašnjost mikrotalasne pećnice. Operite iskorišćeno posuđe čim se ohladi i pokrenite mašinu za pranje sudova. Na kraju, zapečatite ostatke hrane u hermetički zatvorenu posudu i stavite ih u frižider.

Kako eliminisati mirise iz kuhinje? Limunom!

Posle svakog pranja sudova dobro operite sudoper, a sa vremena na vreme iscedite u slivnik pola limuna.

Mirisi kuvanja ne bi trebalo da vas sprečavaju da pravite svoja omiljena jela i pozovete svoje voljene da uživaju u njima. Uz proaktivno čišćenje, ventilaciju i naknadnu kontrolu mirisa, možete zadržati svež miris u kuhinji dok kuvate čak i najmirisnija jela.

dusanpetkovic/istock/gettyimagesplus