Ukrasne biljke koje štite od virusa: 3 biljke koje svima trebaju

by | 17 septembra, 2023
Ukrasne biljke koje štite od virusa: 3 biljke koje svima trebaju; devojka okružena biljkma koje teraju viruse

Što pre nabavite ukrasne biljke koje štite od virusa, jer će nam svima zatrebati kad se razbukta sezona gripa i prehlada. A samo što nije počela…

Tokom sezone gripa i drugih virusnih bolesti, svi tražimo dodatne načine da zaštitimo sebe i svoje najmilije od infekcije. U tome mogu pomoći sobne biljke koje sadrže fitoncide i esencijal ulja. Ove biljke u stanju su da prečiste vazduh od ulične prašine, patogenih bakterija, pa čak i virusa.

Koje su to ukrasne biljke koje štite od virusa

1. Pelargonija (muškatla)

Gde god da se okrenete, na balkonima ćete videti muškatle. Ova biljka, ne samo što će ulepšati dom prelepim cvetovima, već će pomoći i zaštiti od virusa i patogenih bakterija. Veruje se da geranijumi sa crvenim cvetovima imaju maksimalnu lekovita svojstva, ali bele, ljubičaste i ružičaste sorte ne nose se ništa gore sa zadatkom prečišćavanja vazduha u zatvorenom prostoru. Supstance koje biljka luči su toliko delotvorne da su destruktivne za streptokoke, stafilokoke, viruse gripa i razne bakterije koje izazivaju akutne respiratorne infekcije.

Pelargonija je veoma laka za održavanje i dobro podnosi zagrejane prostorije. Najvažnije je da je postavite na dobro osvetljeno mesto i redovno je zalivate – ali umereno, tako da zemlja ima vremena da se potpuno osuši. Kao bonus, eterična ulja geranijuma deluju umirujuće i pomažu u borbi protiv stresa i nesanice, pa bi idealno mesto za geranijum bila spavaća soba.

2. Sanseveria (svekrvin jezik)

Još jedan nezaobilazan pomoćnik u borbi protiv virusa je sanseveria, poznatija pod narodnim nazivima svekrvin jezik. Biljka sa ekspresivnim listovima zašiljenim na krajevima biće odlična unutrašnja dekoracija i pomoći će održavanju zdrave mikroklime u stanu. Svekrvin jezik ne samo da savršeno pročišćava i vlaži vazduh. Ima i izražena imunomodulatorna, antivirusna i fungicidna svojstva, a takođe povećava otpornost na prehlade.

Sanseverija je prilično laka za negu i lako podnosi kratkotrajnu sušu, pa je pogodna za one koji ponekad zaborave na zalivanje. Najbolje uspeva u dobro osvetljenim prostorijama, ali treba da bude smeštena na mestu gde ne dopire direktna sunčeva svetlost. Inače, veruje se da je svekrvin jezik sposoban da potisne štetno zračenje računara. Zato se ova biljka često postavlja odmah na radno mesto pored monitora.

3. Monstera

Monstera je prelepa biljka koja može narasti i do 2 metra u i izgleda impresivno u svakom enterijeru. Veliki listovi monstere oslobađaju korisne supstance koje potiskuju viruse i mikrobe, a takođe pomažu u jonizaciji vazduha. Lekovita svojstva ove biljke dobro su poznata u jugoistočnoj Aziji, gde je od davnina bio običaj da se monstera smešta u pacijentovu sobu kako bi se ubrzao oporavak.

Monstera preferira difuzno svetlo i delimičnu senku i uopšte ne toleriše direktnu sunčevu svetlost; savršena je za sobe na severnoj strani. Međutim, ne voli hladnoću. Kada joj je toplo, listovi brže rastu.

Kako brzo očistiti stan: Pomoći će vam biljke čistači

franz12/gettyimages.co.uk