Aranžiranje cveća: 7 saveta kako da napravite buket kao profesionalac

by | 27 januara, 2023
Aranžiranje cveća

Gotovi buketi u cvećarama umeju biti skupi ili nisu po vašem ukusu ali aranžiranje cveća može biti vrlo jednostavno ako pratite ove savete.

7 saveta za profesionalno aranžiranje cveća

Izaberite cvetni stil

Prvi korak je da odlučite u kom stilu i bojama želite da bude vaš buket. Onda, kada odete u cvećaru, lako ćete izabrati vrste koje se slažu. Monohromatske šeme, koje pokazuju raznolikost različitih nijansi iste boje, mogu biti upečatljive. Za još jedan cvetni dizajn koji izaziva pažnju, pokušajte sa komplementarnim bojama.

Zaista ne postoji način da pogrešite kada uparite cveće. “Ključ je da budete otvorenog uma i vidite šta vas privlači”, kaže dizajnerka enterijera. “Ali biti previše konkretan u potrazi može vas sprečiti da pogledate i drugo prelepo cveće.”

Skratite i pripremite cveće

Aranžiranje cveća zahteva pripremu kako biste produžili svežinu biljke i da bi sve izgledalo urednije. Prvo uklonite listove koji “štrče” i oštećene latice sa stabljika. Kada se stabljike očiste, napravite dijagonalni rez do dna stabljike. Stavite obrezane stabljike u vazu sa vodom i dodajte hranu za cveće.

Izaberite vazu

Kada birate vazu za svoj aranžman, uzmite u obzir vrstu cveća koju koristite. Na primer, lale obično zahtevaju oslonac u vazi sa ravnim stranama, dok bi za visoke grane ili visoko cveće možda bila potrebna teška i čvrsta vaza. Osim tradicionalnih vaza, vaše cveće možete aranžirati u pletenoj korpi. Da biste zadržali vodu i cveće na mestu, u korpu smestite plastičnu posudu. Ako je potrebno, napunite praznine mahovinom kako biste prikrili posudu unutar korpe.

Pripremite svoju vazu za aranžiranje cveća

Najvažnija tehnika za aranžiranje cveća zapravo ne uključuje cveće – sve je u vazi u koju ih stavljate. Ako cveće nema čvrstu osnovu, neće stajati u mestu i vaš aranžman će se na kraju raspasti. Da biste bili sigurni da će cveće ostati na mestu, napravite mrežu od cvetne trake preko otvora vaze. Provucite stabljike kroz rupe na mreži kako biste ih držali u mestu.

Napravite bazu od zelenila

Najbolji način za aranžiranje cveća je da počnete sa zelenilom kao osnovom. Eukaliptus, bršljan i listovi paprati su dobra baza. Koristite stabljike zelenila da napravite obrnuti torugao. Ovo garantuje da će vaš aranžman imati i horizontalno i vertikalno držanje. Takođe, obavezno pripremite stabljike pre nego što ih stavite u vazu.

Dodajte i manje cveće

Manje cveće u aranžmanu da ispunjava prostor oko centralnog i većeg cveća. Aranžiranje cveća možete zamisliti kao kupolu i potrebno je da popunite sve uglove te kupole da bi ona bila kompletna.

Aranžiranje cveća: finale

Završite cvetni dizajn delikatnim cvetovima poput bebinog daha, seduma ili hajdučke trave. Stavite ih poslednje kako se ne bi oštetilo. Na kraju, malo poprskajte svoj gotov cvetni aranžman vodom za izgled kapljica rose. Po potrebi punite vazu vodom da bi cveće bilo što duže sveže.

 

Miljana MomirovićSeventyFour/GettyImagesPlus