Trikovi da vam dom uvek izgleda besprekorno bez mnogo napora!

by | 8 avgusta, 2023
kako do besprekorno čistog doma

Kućne poslove mnogi doživljavaju kao iscrpljujući posao, ali samo ako ne znate trikove. Evo kako do besprekorno čistog doma.

Malo ko zaista voli da provede slobodan dan radeći generalno čišćenje stana, ali povratak posle napornog rada u kuću u kojoj vlada nered je još neprijatniji. Izlaz iz ove situacije je poznat – samo održavajte čistoću redovnim obavljanjem sitnih kućnih poslova. Ali da li je to tako jednostavno?

Kako do besprekorno čistog doma

Često saveti za sređivanje samo pomažu da se prolećno čišćenje proširi na nekoliko dana, ali postoji i drugi pristup. Postoje načini koji vam omogućavaju da zaustavite bacanje smeća u stanu u ranim fazama i na taj način održavate sobe čistima. A najbolji deo je što ove metode ne zahtevaju skoro nikakav napor.

Mala zamka

Na ulazu napravite malu „zamku“ u koju ćete staviti ključeve, torbu, naočare za sunce, kišobran, jednom rečju, sve što je uobičajeno da držite u rukama kada se vraćate sa ulice. Ovaj lajf hak će pomoći da se smanji broj dodataka koji su haotično rasuti po stanu, a istovremeno uštede vreme na jutarnjim pripremama.

Svaka stvar ima svoje mesto

Zlatno pravilo urednosti kaže: „Sve ima svoje mesto“. Ne ostavljajte stvari tamo gde će stvoriti vizuelni nered, već ih odmah stavite na svoje mesto. Nije lako, ali ako ovu praksu pretvorite u naviku, onda će se količina vremena utrošenog na čišćenje značajno smanjiti.

Kako do besprekorno čistog doma- Budite oprezni sa novim kupovinama

Da li vam je zaista potreban još jedan okvir za fotografije sa cvećem ili još jedno ćebe? Kućni dekor odražava ličnost vlasnika kuće, stvara udobnost, ali ako s njim odete predaleko, kuća će izgledati neuredno. Stvari se ne gomilaju samo u kući i stvaraju nered, začepljujući sve police za skladištenje. Mi smo ti koji ih donosimo. Zato razmislite dvaput: da li vam je potrebna ova kupovina?

Nepotrebni predmeti – novi dom

I dalje ćete morati da odvojite malo vremena da ovaj metod pregledate svoje stvari i odlučite: šta od toga već možete baciti, prodati ili donirati u dobrotvorne svrhe. Da biste razumeli da li vam je zaista potrebna ova ili ona stvar, zapamtite da li ste je koristili poslednjih 18 meseci. Ako ne, onda mu je bolje potražiti drugu kuću. Bacite sve što je pokvareno ili pohabano, a onda vratite na prazne police ono što ste odlučili da ostavite. Ispostavilo se da su zalihe sređene, i pojavilo se mesto za nešto novo. Očistite kuhinju dok kuvate.

Čistoća u kuhinji je prevrtljiva stvar, tačnije, vrlo prolazna

Prljavo posuđe, otpad od hrane, prskanje, korišćeni peškiri – sve to stvara pustoš za nekoliko minuta. Da biste sprečili takvo ludilo, izađite u pokret. Na primer, dok se supa kuva, možete oprati stolove i predmete u sudoperu. Takođe morate pažljivo pratiti da se ostaci ne akumuliraju u kanti.

Kako do besprekorno čistog doma- Operite veš  ujutru

Male količine odeće je zaista lakše oprati ujutru pre nego što se previše umorite. To se može učiniti odmah nakon buđenja, a zatim nakon tuširanja i doručka, izvadite čist veš. Kada se vratite sa posla biće mnogo manje kućnih poslova, a moći ćete da posvetite više vremena odmoru.

Uvek čisto

Aksiom nereda: Horizontalne površine nekontrolisano privlače stvari prema sebi. Lako je to proveriti: pogledajte kuhinjske pultove, stočiće, police u kupatilu, komode ili stolove. Konfuzija u ovim oblastima eksponencijalno umnožava haos, a kao rezultat, ponovo je potrebno generalno čišćenje. Zbog toga je važno identifikovati problematične horizontalne površine u kući i održavati ih čistima u svakom trenutku.

lepotaizdravlje.rsRawpixel/iStock/Getty Images Plus via Getty Images