Prirodna kontracepcija NIJE sigurna zaštita

by | februar 26, 2010

Prirodne metode su najmanje pouzdane metode kontracepcije i ne bi trebalo da ih praktikujete.

kontracepcija

Takozvani „prekinut odnos“ spada u najstarije i najčešće praktikovan metod prirodne kontracepcije. Podrazumeva izvlačenje penisa iz vagine neposredno pre ejakulacije.

 

Ova metoda je izuzetno nepouzdana pre svega jer do izlivanja spermatozoida može doći i pre orgazma, a i zato jer mnogi muškarci ne mogu u potpunosti da kontrolišu ejakulaciju.

 

Računanje plodnih i neplodnih dana. Žene znaju da u njihovom menstrualnom ciklusu postoje više i manje plodna razdoblja. Plodno razdoblje nazivamo ovulacijom. Metoda ovulacije ili praćenjanja menstrualnog ciklusa, predviđa da do ovulacije dolazi 14 dana pre menstruacije.

 

Međutim, naše telo nije robot i tek mala hormonalna neravnoteža, nastala usled stresa na primer, može uticati na ciklus i zbog toga se na ovaj metod kao na kontracepcijski, ne bi trebalo oslanjati, piše IntimateMedicine.com

 

Ne treba se oslanjati ni na merenje temperature kako bi se utvrdili neplodni dani žene. Merenje temperature kako bi se utvrdio trenutak ovulacije radi se ujutru čim se žena probudi. Temperatura se može meriti u ustima, vagini ili anusu.

 

U prvoj polovini ciklusa telesna temperatura je ispod 37 stepeni Celzijusovih. Približno dva dana nakon ovulacije temperatura raste za 0,2 do 0,4 stepena i takva ostaje tokom druge polovine ciklusa.

 

Ispod 37 stepeni Celzijusovih spušta se pre menstruacije. Povećanje temperature posledica je hormona progesterona koji podiže telesnu temperaturu. Kada vam se, dakle, temperatura poveća, onda ste plodni.

Međutim, i ova metoda je nepouzdana. Na promenu temperature može uticati nespavanje, blaga prehlada i mnogi drugi činioci.

 

Dakle, bez zvaničnih kontraceptivnih sredstava kao što su na primer kondom, kontraceptivne pilile, spirala… niste zaštićeni od neželjene trudnoće.

 

(MONDO)

Tagovi: