5 stvari koje ne bi trebalo da radite pre treninga

by | 28 juna, 2015

Napravite dobru motivacionu plejlistu, obucite se lagano, zavežite kosu i blago se istegnite… Sada ste potpuno spremni za dobar trening!

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

No, pored ovih osnovnih priprema nikako ne biste smeli, ali bukvalno nikada, da radite ovih pet stvari:

1. Piti alkohol (čak i samo jednu čašu)
Bilo koja količina alkohola pre treninga će biti previše za vas. U zavisnosti od nivoa tolerancije na alkohol, na jedne može uticati manje, a na druge više. U svakom slučaju, alkohol može izazvati pospanost, dehidrataciju, sužavanje krvnih sudova, smanjene motorne funkcije i mnogobrojne druge efekte koji nisu dobri za vežbanje. Čak i jedna čaša alkohola može da spusti nivo šećera, što može dovesti do slabosti mišića koje dovode do povreda.

2. Piti mnogo vode
Ostalo vam je još sat vremena do treninga, a shvatili ste da niste pili vodu skoro uopšte, pa ste odlučili da popijete što više možete. Svima nam se to desilo. Međutim, ako popijemo mnogo vode, efekat će biti potpuno suprotan. Bubrezi mogu da prerade samo litar vode u sat vremena, tako da ako popijete više, možete se dovesti u rizičnu situaciju u kojoj se dobija hiponatremija. To je stanje u kojem se krv mnogo razblažava, a koncentracija jona natrijuma naglo opada. Simptomi su: gubljenje energije, slabost mišića i grčevi. Iako je teško (ali ne i nemoguće) popiti više od jednog litra vode za sat vremena, doktori govore da nije dobro popiti i dve do tri čaše vode; dok budemo radile vežbe sa skakanjem, voda će nam se bućkati u stomaku, što nije dobar osećaj, a i može dovesti do povraćanja.

3. Jesti jaku, začinjenu hranu
Pojesti veliki obrok jakog i začinjenog jela je veliko ne, ako ne želite da dobijete gorušicu tokom vežbanja. Ovakva hrana, kombinovana sa vežbanjem može povećati rizik od ispuštanja želudačnih kiselina do jednjaka, koja ga iritiraju i stvaraju osećaj gorušice. Ovo vas može omesti u vežbanju, davajući vam kiseo ukus u ustima ili bolove, koji će vas naterati da odete ranije sa treninga. Kako je stomaku potrebna krv da bi vario, mišići je neće dobijati u dovoljnim količinama.

Pre treninga, izbegavajte meso, jaja, kukuruz, tj. hranu koja je malo teža za varenje. Umesto toga pojedite neko voće ili obrok pun ugljenih hidrata koji će vam dati dosta snage za vežbanje.

4.Imati seks
Ako želite da imate jednu seks partiju pre treninga, najbolje bi bilo da je ostavite za kasnije ili neki drugi dan, jer ćete istrošiti svu energiju koja vam je potrebna za trening  (ili možete da, prosto, preskočite trening). Pritom se i tokom odnosa ispušta oksitocin, hormon sreće, koji će vašem telu dati veliku opuštenost, a to nam ne ide u prilog vežbanju.

5. Pokušati da dodirnete prste na nogama
Ova vrsta istezanja je isto veliko NE za dobar trening. Kada vežbate, mišići treba što jače i intezivnije da se kontrakuju, ali ako ih istegnete pre vežbanja na ovaj način, smanjićete njihovu punu snagu. Jedno istraživanje je pokazalo, da se onim ljudima koji su se istezali ovako, mišićna snaga smanjila za čak 8,36% u odnosu na one koji su imali dinamično istezanje pre treninga.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.