Fitnes koncept Les Mills

by | 2 jula, 2009

Profesorka sporta Marija Nikolić predstavlja vam najefikasniji fitnes program na svetu. Ukoliko sad počnete da vežbate, za par meseci ćete biti u top formi.

Les Mills, koncept koji dolazi sa Novog Zelanda, najefikasniji je fitnes program na svetu, a sastoji se iz nekoliko segmenata – Body Pump, Body Combat, Body Attack, Body Step, Body Balance, Rpm, Body Jam, Body Vive i Aqua Fitness.

Instruktor sa licencom
Marija Nikolić je profesorka sporta i vlasnica licence za Les Mills instruktore, a fitnesom se bavi od 2004. godine. Trenutno radi kao menadžer za grupne treninge u fitnes centru „Spartanac“, u kojem vodi programe Cardio Energy, Extreme Condition i step aerobik, a u fitnes centru „Ethnogym“ radi kao instruktorka Les Mills vežbi. Kao stručni saradnik Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje predaje na kursu za obuku fitnes instruktora koji se organizuje pri fakultetu. Ovih dana priprema novi program dance aerobika – Express Yourself.

Za Mariju je ovaj posao veliki izazov i svakom vežbaču poklanja punu pažnju a nastoji da kod svih probudi želju za uspehom i napredovanjem, pogotovo ako su entuzijazam i kondicija na niskom nivou.

 

1. vežba
Jačanje grudnih mišića, ramena i tricepsa

Široko postavite šake na steper, da biste više angažovali spoljni deo velikog grudnog mišića i prednji deo ramena. U pripremnoj fazi oslonjeni ste kolenima na pod, a šakama na steper . U aktivnoj fazi spuštate se celim telom vertikalno naniže, do nivoa kad su vam podlaktice i nadlaktice pod uglom od 90 stepeni . Ako vam je teško da vežbu izvedete na ovaj način, postoji i lakša varijanta u kojoj spuštate samo ramena, a kukovi i zadnjica ostaju u istom položaju kao u pripremnoj fazi (u visini iznad kolena).

 

 

 

2. vežba
Piramida za oblikovanje zadnjice

U početnom položaju lezite na stomak. Noga koja se pokreće savijena je u kolenu pod uglom od 90 stepeni . U aktivnoj fazi podižite nogu vertikalno naviše, kontrakcijom gluteusa. Istu ovu vežbu uradite u položaju na podlakticama , zatim se podignite na dlanove i ostanite na njima , ali sada podignite kukove i oslonite se na prste stopala . Potom se vratite na kolena i dlanove, kolena i podlaktice i završite vežbu ležeći na stomaku, kao što ste je i započeli. Zbog ovakvog načina izvođenja, vežba je i dobila naziv piramida. Ona je jedna od omiljenih vežbi Les Mills vežbača i najefikasnija za oblikovanje zadnjice.

 

 

 

3. vežba
Jačanje tricepsa

U početnom položaju oslonite se šakama o steper, sa nogama savijenim u kolenima i stopalima postavljenim na pod (3a). U pripremnoj fazi spuštajte se kukovima vertikalno naniže, a u aktivnoj podižite kukove, vraćajući telo u početni položaj (3b). Ako hoćete da pojačate intenzitet ove vežbe, uradite je na isti način, samo pripremnu fazu počnite sa potpuno opruženim nogama.

 

4. vežba
Trbušnjaci

U početnom položaju lezite na leđa sa nogom savijenom u kolenu i oslonjenom na drugu nogu, ruke su vam iza glave, laktovi otvoreni u stranu . U aktivnoj fazi, kontrakcijom trbušnih mišića, istovremeno podižite ruke i noge, i približavajte ih jedne drugima. Ponovite to i sa drugom nogom .

 

 

5. vežba
Oblikovanje mišića nogu i ruku

Oslonite se na koleno
postavljeno ispod kukova i šaku koja je pozicionirana ispod ramena
(5a). Nogu podignite u visini kukova, horizontalno sa podom (5b). Kada
uradite set vežbi oslonjeni na desnu nogu, isto to učinite i sa levom.

 6. vežba
Za vitkiji struk

Iz stojećeg stava, široko postavljenih stopala, spuštajte se u jednu (6a), pa u drugu stranu (6b)- naizmenično. Sve vreme u rukama držite tegove koji su dodatno opterećenje.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.