Hatha joga: Vežbe protiv lošeg raspoloženja

by | 21 marta, 2022
Hatha joga

Hatha joga predstavlja granu joge koja kombinuje položaje (asane), vežbe disanja (pranayama) i tehnike opuštanja, a sve u cilju da se osećamo bolje i fizički i mentalno. 

Osećaj tuge može brzo poremetiti vaš dan, sedmicu, pa čak i mesec, uzrokujući da vam počne nedostajati motivacija. Čak i obavljanje jednostavnih fizičkih aktivnosti, kao što je spremanje kreveta i kuvanje zdravog doručka, ne spadaju visoko na popis prioriteta kad vam srce i um nisu na mestu.

Kad ste loše raspoloženi, davanje prioriteta vežbanju može vam pomoći upravo u savladavanju tog osećanja. Vežbanje vam može pomoći da se oslobodite tuge i da budete optimističniji. Prema opsežnoj studiji o vežbanju i mentalnom zdravlju, istraživači su otkrili da fizička aktivnost zapravo može promeniti način na koji naš mozak funkcioniše te smanjuje depresiju i teskobu. Sledećih pet vežbi imaju snažan potencijal za podizanje  raspoloženja, a u isto vreme, povećavaju motivaciju prema fizičkoj, a zatim i mentalnoj snazi.

Hatha joga- vežbe protiv depresije

Iako bi vam verovatno godio i odlazak u prirodu, kao i meditacija, kad ste tužni, uveliko vam može pomoći i joga, odnosno hatha joga. Pozitivni učinci joge na mentalno zdravlje odavno su već dokazani, a hatha jogu mnogi savetuju s ciljem smanjenja simptoma depresije.

Poza deteta
Ova poza može vas brzo smiriti. Poza otvara torzo i omogućuje nam da se osećamo povezanije sa tehnikom disanja. Ovo je takođe popularna poza za odmor u gotovo svim praksama joge.

Pročitajte i… Jutarnje joga poze za više energije u toku dana

Pas okrenut ka dole
Pas okrenut prema dole služi kao obrnuta poza koja utiče na pritisak, što dalje stabilizuje  raspoloženje i emocije. Za neupućene, nemojte zaboraviti držati težinu u nogama i savijati kolena ako vam se tetive kolena ne ispruže.

Most
Poze proširenja grudnog koša otvaraju srce te nam donose bolje raspoloženje. U pozi mosta lezite ravno sa savijenim kolenima dok podižete kukove prema gore. To omogućuje vašim grudima da se šire iz svog uvučenog položaja i što doprinosi bolje držanje. Ovime se stvara osećaj samopouzdanja u vašem umu i zadržavajući osećaj tuge što dalje od vas!

“Položaj mrtvaca”
Konačna poza opuštanja je poznata i kao Savasana. To je poslednja poza na kraju gotovo svakog treninga joge. Trebalo bi provesti pet do 10 minuta ležeći u ovoj pozi za punu benefit.

Stoj na glavi—napredni potez

Sirsasana, ili položaj stoj na glavi (za naprednije poklonike joge), inverzija je koja može pomoći u borbi protiv depresije stvarajući pozitivan učinak na emocionalni centar u mozgu. Ova poza pomaže u smanjenju proizvodnje kortizola, poznatog kao hormon stresa. Poza takođe daje energiju  jer koristi brojne delove tela: ramena, glavu, tetive kolena, karlicu i abdomen. Ali ova je poza teška i zahteva opštu sposobnost ravnoteže u celom telu te se ne savetuje da je radite sami kod kuće, naročito ukoliko je niste nikad pre radili. Ako je stoj na glavi izazovan za vaš trenutni nivo spremnosti, možete izmeniti pokret tako da ga vežbate uz pomoć zida ili uz pomoagača koji će vam držati stopala i noge.

 

Izvor: ljepotaizdravlje.hr

lepotaizdravlje.rsfizkes/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.