Kako nam je Nevena Božović očitala važnu fitnes lekciju

by | 21 decembra, 2016
Piše: Brankica Treskavica, novinar magazina “Lepota i Zdravlje”

Piše: Brankica Treskavica, novinar magazina “Lepota i Zdravlje”

Kad bi se pravila lista najčešće pominjanih novogodišnjih odluka, rečenica „posle Nove godine ću početi da vežbam“ zauzela bi jednu od vodećih pozicija. Međutim, verujem da bi bila i jedna od najčešće zaboravljenih.

Znam mnoge koji su, prvih radnih dana u godini, ponosno pokazivali članske karete fitnes klubova, oko petnaestog u mesecu se žalili na upale mišića, a u februaru su se pitali gde su zaturili te kartice. Da se sve to ne bi desilo i vama potražili smo stručne savete, ali ne od fitnes trenera, već od devojke koja je rođena u sportskoj porodici, a vežba skoro od kad zna za sebe. Budući da svi znate kakvu figuru ima Nevena Božović, verujem da ćete obratiti pažnju na njene preporuke.

nevena božović

Foto: Mirko Tabašević/Hello Fashion

■ Prvo treba korigovati ishranu, tim pre što praznici podrazumevaju mnogo hrane, koja donosi kilograme. Iako se, generalno, hranim zdravo, naiđu periodi kad jedem više no što bi trebalo slatkiša ili testenina. Tada se potrudim da bar dva-tri dana provedem bez namirnica, za koje svi znamo da nisu poželjne. Suština je u tome što svako od nas zna šta bi trebalo da zaboravimo, ali nije uvek lako to učiniti. Uostalom, ne može se baš uvek jesti zravo 🙂

■ Nećete ništa postići ako istovremeno počnete da trenirate i drastično smanjite obroke. U stvari, hoćete – biće vam loše. Ukoliko želite da smršate, posle treninga ni slučajno nemojte jesti proteine, već neku salatu. Proteine jedite tri sata pre treninga, da biste želudcu dali dovoljno vremena da sve to lepo svari.

■ Šoljica crne kafe, pre treninga, daće vam snagu. To mnogi stručnjaci preporučuju, a ja primenjujem.

Foto: Mirko Tabašević/Hello Fashion

Foto: Mirko Tabašević/Hello Fashion

■ Vežajte onoliko koliko vam prija. Ukoliko odlučite da vežbate pet puta nedeljno, preforsiraćete se i sledeće nedelje reći – ne mogu više. U teretanu idite kad osetite da će vam taj vid aktivnosti prijati. Najbolje je to činiti ujutru, ali – ako volite da malo duže spavate ili vaše radno vreme počinje rano – možete vežbati i uveče.

■ Ukoliko, ipak, dođe do upale mišića nemojte uzeti „bolovanje“, već uradite lagani trening. Upala se najbolje leči novim trčanjem, jer čim se mišići ponovo zagreju bol nestaje. Napravite li dva-tri dana pauze, kad se vratite aktivnostima upala će se obnoviti.

■ Ukoliko nameravate da izgubite kilograme, imajte u vidu da se to ne postiže vežbanjem, već trčanjem. Da počinje proleće, a ne zima, rekla bih vam da trčite po najbližem keju ili bilo gde drugde u prirodi. Sve dok vreme ne postane lepše trčite na traci, ali – ne preterujte. Za početak, biće dovoljno pola sata laganim tempom. Ako spadate u grupu (ne baš malobrojnu) onih kojima je to previše, početnu kondiciju steknite brzim hodanjem, ali polusatnim.

Foto: Mirko Tabašević/Hello Fashion

Foto: Mirko Tabašević/Hello Fashion

■ Za početnike je idealno da treniraju tri puta nedeljno. Više od toga će vam biti psihičko opterećenje, jer vaš angažman nije samo vreme koje provodite na treningu, već i pripreme, odlazak do mesta na kojem vežbate, kasnije povratak, odlaganje znojavih stvari… Nemojte sebi davati suviše ambiciozne zadatke, ali one koje postavite – ostvarite 🙂

Jedno reagovanje na “Kako nam je Nevena Božović očitala važnu fitnes lekciju”

  1. Biljana P. kaže:

    Jao prepoznajem se u ovom tekstu, meni ej npr. proteinski sejk pomogao da bolje treniram umesto kafe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.