Kardio na prazan stomak – da ili ne?

Da li bi trebalo da imamo kardio treninge na prazan stomak?

by | 28 juna, 2021

Kardio na prazan stomak, tzv. „posni“ kardio, zapravo predstavlja ubrzavanje srčanog ritma vežbama visokog inteziteta, baziran na tome da ovakve treninge radimo na prazan stomak.

Prema zagovornicima ovakvog treninga, ovaj način vežbanja navodno ubrzava sagorevanje kalorija, a samim tim i gubitak viška kilograma. Ali da li je ovo istina? Evo šta kažu stručnjaci.

Kardio na prazan stomak: Za i protiv

Ukoliko vam je primarni cilj da smanjite nivo masnih naslaga, „posni“ kardio zapravo može da ima benefite. Naime, istraživanja su pokazala da telo sagoreva više masnih naslaga kada nije opterećen varenjem hrane. Na primer, jedna studija je pokazala da ljudi koji džogiraju na prazan stomak, sagore 20% više kalorija u odnosu na osobe koje su doručkovale pre treninga.

Stručnjaci kažu da u slučaju treninga na prazan stomak, telo, u nedostatku energije od samog obroka, sagoreva energiju iz masnih naslaga. (Pročitajte i… Zašto nam svakodnevni kardio NEĆE pomoći da smršamo?)

Da li je posni kardio zdrav?

Ma koliko benefiti zvučali obećavajuće, dok telo uzima energiju iz masnih naslaga, to ne znači da ćemo izgubiti višak kilograma. Naime, treninzima ne možemo da utičemo na smanjenje obima samo u određenom delu tela, a posni kardio može da utiče na sagorevanje masnih naslaga iz mišića.

Stručnjaci su saglasni da posni kardio može da se isplati, u zavisnosti od toga šta želite da postignete, ne konzumiranje hrane pre treninga može da dovede do umora, vrtoglavice, a kasnije i do povećane gladi nakon samog treninga.

Stoga, savet je da jedete umereno i da umereno i vežbate kako biste na zdrav način sagoreli višak masnih naslaga.

 

lepotaizdravlje.rs skynesher/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.