Koje su prednosti svakodnevne šetnje?

by | 2 septembra, 2017

Šetanje je generalno dobar vid fizičke aktivnosti, koju ne moramo svakodnevno sa namerom da ispunjavamo. Možemo se prošetati do prodavnice, autobuske stanice, kada izvedemo kućnog ljubimca ili do obližnjeg kafića i sve to ima dobar uticaj na naše telo. Međutim, malo duže šetanje ima neverovatne zdravstvene prednosti!

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Na primer, šetnja od 30 do 45 minuta može sprečiti dobijanje Alchajmerove bolesti u poznijim godinama, može poboljšati tonus mišića, sprečiti dobijanje glaukoma, ojačati zdravlje pluća i mnoge druge zdravstvene stvari. Pročitajte koje su to prednosti u daljem tekstu i naravno, počnite da šetate što više!

1. Smanjuje rizik od Alchajmera
Šetnja je, verovali ili ne, dobra za um i generalno – mentalno zdravlje. Jedna studija sa Univerziteta u Virdžiniji je pokazala da su muškarci između 71 i 93 godine, a koji su hodali preko pola kilometra dnevno imali manju učestalost demencije i Alchajmerove bolesti.

Kliknite na sledeću stranu…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

2. Tonira mišiće
Poznato je da vežbanje gradi mišiće, ali ovo posebno znači kada je šetnja u pitanju. Šetanje tonira noge, zadnjicu i stomak, daje definiciju listovima i zadnjoj loži, dok podiže zadnjicu. Vodite računa o svom stavu i toniraćete trbušnjake i struk.

3. Poboljšava zdravlje srca i smanjuje krvni pritisak
Svako ko je doživeo problema sa srcem bi trebalo da potraži savet od lekara. Međutim, šetanje može biti velika pomoć u jačanju zdravlja srca i ima pozitivan efekat na pritisak.

4. Poboljšava zdravlje debelog creva
Prema nekim ekspertima, šetnja može smanjiti rizik od dobijanja raka debelog creva čak do 31% kod žena. Šetnja između 10 i 15 minuta pomaže da ceo digestivni sistem funkcioniše idealno jer su vežbe bitne za kretanje hrane u crevima.

5. Poboljšava raspoloženje
Ako se osećate loše i depresivno, rešenje ovog problema može biti u šetnji kroz vaš kraj. Osobe koje se šetaju između 30 i 45 minuta svaki dan – pet puta u nedelji, prema jednoj studiji, su pokazale da bolje raspoloženje i smanjenje “depresivnih” misli.

6. Pobeđuje glaukom
Za one koji imaju rizik za dobijanje glaukoma, šetanje je preporučena pomoć za oslobađanje pritiska u oku. Studije su pokazale da umereno vežbanje, kao što su džogiranje i šetnja, minimum tri puta nedeljno može da smanji očni pritisak.

Pored svih ovih navedenih beneficija šetnje, svakodnevni izlazak napolje i šetanjetakođe može da vam održi kilažu ili da vam pomogne u mršavljenju, ojača kosti, smanji rizik od dobijanja dijabetesa i poboljša zdravlje pluća. Tako da je naš savet da što je više moguće – šetate, kako biste sebi obezbedili zdraviji i kvalitetniji život.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.