Milan zna šta je i koliko trendi u fitnesu, a ovog puta i nas uči važnim lekcijama

by | 14 januara, 2017

11Često govorimo o tome kako u modi jedan trend zamenjuje drugi, a zaboravljamo da se – ne baš tim tempom, ali dovoljno brzo da bi trebalo da se o njima informišemo – trendovi menjaju i u gastronimiji, uređenju enterijera, fitnesu… Koji su vidovi fizičkih aktivnosti potisnuti, a koji su hit, pitali smo Milana Zarića, master profesora sporta i fizičkog vaspitanja (www.licnitrener.com).

Milan Zarić - fitnes

Privatna arhiva

Povratak funkcionalnog treninga: Fitnes više nije samo odlazak na trening i odrađivanje 60 minuta neke fizičke aktivnosti, već je postao stil života, način da pokažete da brinete o svom telu, da pratite svetske trendove u svakom segmentu, da vodite računa o svom zdravlju. U svetu mode se trendovi posle određenog vremena vraćaju na veliku scenu, a nešto slično se dešava i u fitnesu. Funkcionalni trening to najbolje potvrđuje. Veliki “fensi” fitnss i wellness centri više nisu u modi, sada su “in” mali prostori u kojima je fokus na jakom treningu. Najpoznatiji funkcionalni trening na svetu je Cross Fit, koji nudi neke nove rekvizite ili one koji su pomalo zaboravljeni u fitnes industriji. Tu pre svega mislim na kettlebell ili rusko zvono, lance i konopce raznih obima i masa, kamionske i traktorske gume, olimpijske šipke sa dosta tegova, vijaču, vratilo i razboj. Rekao bih da je funkcionalni trening napravljen kao bunt modernom načinu treniranja, kod koga su teg i kardio sprava glavna sredstva za vežbanje.

I za nju i za njega: Jedna od prednosti funkcionalnog treninga je što ga u isto vreme mogu raditi i žene i muškarci, a može se reći i da poslednjih godina, definitivno, osvaja nežniji pol. Njegov veliki kvalitet je što se lako prilagođava trenutnoj formi i kondiciji svakog vežbača.

Milan Zarić pokazuje ženski zgib

Milan Zarić pokazuje ženski zgib

Kako izgledaju treninzi: Organizuju se po metodi krugova ili stanica, tokom kojih vežbač prolazi kroz niz osnovnih vežbi kao što su: mrtvo dizanje, nabačaj, izbačaj, Metson, više vrsta zgibova, propadanja i sklekova, vežbi sa medicinkom, raznih skokova, vežbi na vijači, udaranja maljem u gume, vučenja guma, vežbi sa kettlebell-om. Sve su kompleksne i zahtevaju međumišićnu koordinaciju, kao i veliku količinu energije i snage u mišićima. Zbog toga funkcionalni trening bez nadzora trenera nije najbolji izbor za potpune početnike.

Pročitajte i… Kako nam je Nevena Božović očitala važnu fitnes lekciju 

Šta smo želeli, šta smo postigli: Ovakav vid treninga ne mora nužno biti grupna fizička aktivnost, čak je zbog bezbednosti i boljeg nadzora poželjno da se radi individualno ili u vrlo maloj grupi. Funkcionalnim treningom možete regulisati telesnu masu i smanjiti masne naslage, ali i uticati na povećanje mišićne mase. Šta ćete postići u najvećoj meri određuje način ishrane i metod funkcionalnog treninga.


Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje

3 reagovanja na “Milan zna šta je i koliko trendi u fitnesu, a ovog puta i nas uči važnim lekcijama”

  1. Mina kaže:

    Ja sam mislila da ce ovih godina biti u trendu roze tegici ali sam shvatila da se vracaju pravi celik, sipka i teg, veoma zanimljivo, po meni nenedano ali realno, pravi treninzi se vracaju.

  2. Beba kaže:

    Odlican tekst!

  3. Vesna V kaže:

    Dobre i vazne lekcije.I treba ih poslusati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.