Najbolje vežbe za dobro raspoloženje – isprobajte ih!

Vežbanje, pored svih benefita, popravlja naše raspoloženje i jača sposobnost da se izborimo sa stresom.

by | 4 maja, 2021

Kada vežbamo, telo se opušta i smiruje, a fizička aktivnost pozitivno utiče i na našu psihu. Otkrijte zašto je vežbanje dobro za naše mentalno zdravlje,  koje vežbe su najbolje vežbe za dobro raspoloženje i kako nam pomažu da izbalansiramo emocije.

Kako vežbe popravljaju raspoloženje?

Tokom i nakon treninga visokog intenziteta, telo luči hormone koji pozitivno utiču na naše raspoloženje, pamćenje, nivo energije i osećaj blagostanja. Neki od tih hormona poznati su i kao endorfini, supstance koje čine da se osećamo dobro.

Nakon treninga, mišići su nam umorni, ali se osećamo opuštenije. Uz to, tu je i osećaj postignuća – samopouzdanje raste, a stres i tenzija opadaju.

Vežbanje i emocije

Naučna studija je pokazala da samo jedna serija vežbi menja strukturu mozga i popravlja raspoloženje. Vežbanjem umanjujemo depresiju, bes i anksioznost.

Prema istraživanjima, osobe koje pate od blage depresije, nakon 30 minuta vežbanja dnevno, umanjuju simptome ovog oboljenja.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da nas prekomerno vežbanje neće učiniti srećnijima, jer telo luči više kortizola (hormona stresa), što može da ima negativne efekte po naše telo i um. (Pročitajte i… Nauka dokazala: Vežbanje podmlađuje kožu)

Vežbe za dobro raspoloženje

Kardio treninzi su nabolja opcija. Ali, ako su džogiranje ili plivanje isuviše intenzivni za vas, možete isprobati šetanje ili vožnju bicikla.

Kao kardio i aerobne aktivnosti, stručnjaci savetuju i grupne sportove, poput košarke, odbojke ili tenisa.

Ukoliko niste sportski tip, isprobajte jogu. Uz kombinaciju meditacije, vežbi disanja i asana, osećaćete se bolje. Neka istraživanja su pokazala da joga umanjuje simptome anksioznosti, depresije i posttraumatskog stresa.

Tai či je još jedan tip aktivnosti koji može da vam pomogne. Pored toga što su pokreti u ovom sportu lagani za izvođenje, tai či se fokusira i na disanje. Kombinacija pokreta i vežbi disanja pomoći će vam da umanjite nervozu i tenziju, da ojačate imuni sistem i da se osećate mnogo bolje.

Lepota & zdravljejacoblund / iStock via Getty

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.