Najbolji način za mršavljenje: bicikl, traka ili steper?

by | 28 januara, 2013

Autor: Milan Zarić profesor sporta
www.licnitrener.com

Kako su se završili novogodišnji praznici i slave, fitnes klubovi su opet puni motivisanih vežbača koji za početak teže da povrate formu iz prethodne godine. Pošto je kardio nezaobilazan deo treninga mršavljenja glavno pitanje je da li da idem na traku, bicikl ili steper?

Analiziraćemo sve tri sprave kao i trening na njima i pokušati da damo odgovor.

Traka je kardio sprava na kojoj je moguće ispoljiti dva načina kretanja – hodanje i trčanje. Razlika je u brzini kretanja, ali i u potrošnji kalorija. Početnicima se svakako preporučuje samo hodanje,. Glavni razlog je bezbednost i intenzitet vežbanja, koji je povezan sa pulsom.

Na traci uz pomoć podešavanja nagiba možete imitirati spoljne uslove, recimo program Hill omogućava hodanje unapred definisanom brzinom, ali sa korekcijom nagiba od 0,5 do 15 odsto. Odlična kardio sprava na kojoj mogu vežbati osobe svih starosnih dobi, širok spektar opterećenja i programa.

Bicikl trenažer, svaki fitnes klub ga poseduje. Vožnja bicikla nije urođen način kretanja, ali je teško naći osobu koja ne zna da ga vozi. Uglavnom su to spinning bicikli ili obični sedeći bicikl. Postoje i grupni programi koji su bazirani radom na njemu, veoma zanimljiv i efikasan način vežbanja.

Posebno su angažovani mišići nogu i sedalne regije, ali obratite pažnju na položaj leđa jer vrlo lako može doći do bolova, pogotovo u lumbalnom delu. Odličan izbor ako želite dodatno da ojačate mišiće nogu, ali i da smršate.

Steper, omiljena sprava većine devojaka. Veoma konkretno i efikasno angažuje sedalnu regiju i mišiće prednje i zadnje lože buta. Zbog relativno visokog opterećenja pogodan je samo za rekreativce u dobroj formi. No, kombinacijom stepera sa trakom ili biciklom na pravi način koristite benefite ove sprave.

Šta god da odaberete nećete pogrešiti, bitno je da vežbate. Proći će vam vreme u donošenju jednostavnih odluka.

Svi na trening, traka, bicikl ili steper, nije bitno.

Jedno reagovanje na “Najbolji način za mršavljenje: bicikl, traka ili steper?”

  1. Maki kaže:

    Steper je najbolji…ja sam ga kupila pre2 godine, prednost je sto je lagan i moze se postaviti bilo gde na pr. ispred televizora, pa dok gledate tv. vi u isto vreme oblikujete svoje telo, pogotovo sedalnu regiju i mišiće prednje i zadnje lože buta… :))))

    Originalno objavljeno na stranici http://www.lepotaizdravlje.rs/lepota/fitness/najbolji-nacin-za-mrsavljenje-bicikl-traka-ili-steper © Lepota i zdravlje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.