Nema više FITNES izgovora!

by | 11 jula, 2009

Za svaki razlog da vežbate sigurno postoji bar jedan izgovor da to ne radite: nemate vremena, često ste na putu, deca su bolešljiva, suprug zahteva da mu se više posvetite, najbolja prijateljica vas je pozvala na kafu…

 

lepota i zdravlje fitnes„Zbog obaveza prema poslu i porodici, ne stižem na treninge“
Savet:Vežbajte čim ustanete (rano ujutro)
Kada Suzana (34), menadžer u banci i majka dvogodšnjih blizanaca, čuje zvuk budilnika, u pola šest ujutro, njena prva misao je: „Ne želim da ustanem!“. Međutim, dan joj je ispunjen brojnim obavezama, od menjanja pelena do poslovnih sastanaka, a rani jutarnji sati su jedino vreme kada može da zadovolji svoje potrebe. Zbog toga primorava sebe da rano ustane i krene u akciju. „Znam da ću se osećati mnogo bolje čim se obučem i izađem iz kuće“, priznaje ona.

Iako je pola šest ujutro ekstremno rano za većinu ljudi, Suzanina strategije „ko rano rani…“ donosi najbolje rezultate. S druge strane, eksperti kažu da su osobe koje vežbaju ujutro doslednije u sprovođenju fitnes režima od onih koji vežbaju posle podne i uveče. Da biste pomerili termine treninga, navijajte budilnik da vam zvoni 15 ili 20 minuta ranije svake dve nedelje dok na kraju ne uspete da se probudite sat ranije. Kada to postignete, potrudite se da ustajete u isto vreme svakog dana (bar radnim danima) – bez obzira na to da li vežbate ili ne – pa ćete rano ustajanje prestati da doživljavate kao kaznu.
„Previše sam umorna da bih vežbala“
Savet: Zavarajte i mozak i telo
Poput mnogih zaposlenih majki, Katarina, lekar opšte prakse i majka trogodišnjeg deteta, koristi taj „Previše sam umorna“ izgovor skoro svakog dana. Ipak, ova 40-godišnja žena pronašla je način da natera sebe da vežba. „Kada osećam da ne mogu da trčim, ubedim sebe da će biti sasvim dovoljno da odem na stazu kojom trčim i da se samo prošetam. No, kada stignem tamo, odmah se osećam mnogo bolje i ipak istrčim svoju kilometražu“, kaže Katarina. Sličan plan primenjuje i za plivanje. Kada nije spremna da pliva, odlazi u saunu. „Nakon izvesnog vremena poželim da se rashladim u bazenu, a kada uđem u vodu, već nakon nekoliko minuta mi se pliva.“ Umor i slabost nije lako prevazići jer je mozak često umoran, baš kao i telo. Iako će zvučati čudno, najbolja strategija je da ne razmišljate o tome koliko ste umorni. Jednostavno se prebacite na komandu „autopilot“, obucite odeću za trening i idite da vežbate. Najčešći uzrok pada energije jeste smanjen dotok kiseonika. Kada počnete da se krećete (vežbate) brzo ćete se bolje osećati jer krv i kiseonik stižu u mozak i mišiće. No, ako se i nakon deset ili petnaest minuta osećate malaksalo, odustanite od treninga za taj dan pa sutra krenite ponovo.

„Imam komplekse i odlazak u fitnes centar mi je stresan“
Savet: Pronađite okruženje koje vam odgovara
Dok je Vanja, 43-godišnja socijalna radnica, bila član jednog fitnes kluba, osećala je nervozu pred odlazak na trening. „Osećala sam pritisak da izgledom i opremom moram da se uklopim u okruženje, a bilo me je i sramota da stalno zapitkujem instruktore kako se koriste sprave i rade vežbe“, objašnjava Vanja. „Zbog toga su moji treninzi bili sporadični.“ Kada je otkrila manji klub u blizini svoje kuće, u kojem su vežbale samo žene, u manje „pretencioznoj“ opremi, osetila je veliko olakšanje. Sada odlazi na treninge tri puta nedeljno.
Eksperti kažu da je normalno osećati strah ili nelagodu ako niste dugo (ili nikada) vežbali, ako imate komplekse zbog izgleda ili niste nikada koristili sprave.
Zato je najbolji način da se prvo učlanite u manji klub, u žensku grupu vežbača i da izaberete oblik vežbi koje ne iziskuju specijalnu opremu niti intenzivne pokrete. Odličan način da se naviknete na fitnes klub je da angažujete ličnog trenera. Tako ćete ne samo naučiti pravilno da izvodite vežbe i koristite sprave, već ćete se fokusirati na rad sa trenerom i zaboraviti na ostale ljude u sali. Ukoliko je novac problem, učlanite se sa prijateljicom i podelite troškove i termine za vežbanje. Takođe, vežbanjem kod kuće (uz DVD) izgradićete samopuzdanje i izdržljivost, koji će vam odlično poslužiti kada budete odlučili da se učlanite u fitnes klub.
Konačno, znajte da ste vi sami sebi najoštriji kritičar. Ostali u klubu mnogo su više fokusirani na sebe nego na druge. Bez obzira na to kako izgledate i na stepen vaše kondicije i veštine, ako ste u klubu – vi ste ravnopravan vežbač.

 

lepota i zdravlje fitnes

„Često putujem i to poremeti moj fitnes raspored“
Savet: Vežbajte dok ste na putovanju
Česta putovanja i duža odsustvovanja od kuće, kao što Emilija, 37-godišnji PR, može da potvrdi, zaista mogu da naruše režim vežbanja. Pre nekoliko godina, kada je putovala skoro svaki mesec, Emilija je odlučila da kud god da ide, uvek ponese laptop i DVD sa tehnikama joga vežbi. Tako je svako veče, pred spavanje, mogla sama da vežba.
„Ako ništa drugo, tako mogu da uradim trening joge pre spavanja ili čim ustanem“, kaže Emilija. Osim toga, ova mlada žena uvek se trudi da rezerviše sobu u hotelu u okruženju koje omogućava šetnju ili džoging. Naravno, u većini hotela više kategorije postoje i sale za vežbanje, mini-teretane i bazen, tako da možete da iskoristite ove mogućnosti za rekreaciju.

 

Tekst: Nataša Ćovin; Foto: Shutterstock

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.