Plogging je novi ekološki fitnes trend koji osvaja svet

by | 11 aprila, 2022
plogging

Da li ste čuli za plogging? U pitanju je novi trend u svetu fitnesa, a evo i o čemu se zapravo radi.

Koliko ste se puta zatekli u šetnji šumskim puteljkom na kojem su vas u tužnu ljudsku realnost vraćale odbačene maramice, flaše, plastične kese i drugi komadi plastike? Koliko vas je puta to beskrajno rastužilo ili pak iznerviralo? Naša redakcija mora da prizna da gotovo pri svakoj šetnji prirodom viđamo takve prizore i ponekad nam se čini da gotovo da nema kutka na kojem nema smeća…

Upravo iz tog razloga, obradovalo nas je što se, polako ali sigurno, svetom širi novi ekološki trend. Reč je o ploggingu, sve popularnijem obliku fizičke aktivnosti koji je stigao iz Švedske, a koji spaja trčanje i prikupljanje smeća.

Šta je plogging?

Termin plogging, odnosno, originalno plogga, smislio je Erik Ahlstrom, skijač i trail trkač koji je grupu Plogga pokrenuo još 2016. godine. Unazad nekoliko godina, plogging se iz Stokholma počeo širiti svetom, pa tako danas postoje brojni trkači i rekreativci koji na svojim standardnim rutama čine i dobro za planetu. Ahlstrom danas organizuje plogga turneje širom sveta, a popularnost ovog zanimljivog i ekološki osveštenog oblika trčanja dokazuju i brojne zajednice koje niču i van granica Švedske.

Kako izgleda plogga?

Ono što nam treba jeste naša redovna fitnes odeća, dobre patike te zaštitne rukavice i vreća za smeće. Dok trčite, gledajte stazu ili put po kojem trčite te pokupite u vrećicu smeće na koje nailazite. Kad ispunite kesu, odložite je u za to predodređene kante za smeće.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Plogga (@plogga)

Ko može biti plogger?

Ovaj vid fitnesa namenjen je svima, bez obzira na starosnu dob. Naravno, osim trčanja, smeće možete sakupljati i šetajući, vozeći bicikl, planinareći… Neki smeće prikupljaju čak i na paddle boardu, što je svakako pohvalno imajući na umu da su mora prepuna smeća koje je pogubno za biljni i životinjski svet.

Koristi plogginga za telo

Iako ne postoje službene naučne studije, jasno je da trčanje začinjeno pravilnim saginjanjem, ali i stajanjima za prikupljanje smeća, može povećati potrošnju energije, otkriva Brent Rubi sa Univerziteta Montana za BuzzFeed.

Pročitajte i… Vežbanje smanjuje simptome depresije

Samo naginjanje može malo promeniti ukupnu potrošnju energije, rekao je Rubi, dodajući: – Aktivacija različitih mišića koji se ne aktiviraju trčanjem je stvarna korist.

Naravno, postoji velika mogućnost da plogging već radite, ali ako želite još više da se angažujete, slobodno pretražite hashtag #plogging na Instagramu i inspirišite se mnogim pojedincima koji su ovaj trend shvatili vrlo ozbiljno.

U slučaju da se ne osećate prijatno da dirujete smeće, ploggeri objašnjavaju kako će vas jednokratne rukavice zaštititi, ali potrebno ih je nositi baš uvek, nezavisno od godišnjeg doba.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jolene (@wanengng)

Izvor: ljepotaizdravlje.hr

lepotaizdravlje.rsdoble-d/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.