Probajte: POWER YOGA

by | 29 jula, 2009

Grkinja Eleni Petrulaki-Ivić, zvezda fitnesa u svojoj domovini, predstavila nam je program vežbi power joge, kojima se zatežu i oblikuju mišići, uz istovremeno opuštanje celog tela…

 

ŠTA JE POWER YOGA?

Kombinacija dinamičnih i statičnih vežbi, čiji je cilj jačanje i oblikovanje tela. Duhovna strana ličnosti unapređuje se kao kod klasične joge, ali mišići posle izvesnog vremena izgledaju kao da se vežba u teretani, čak mnogo bolje, jer se dobija ženstvena figura. Pošto su vežbe znatno dinamičnije od onih u klasičnoj jogi, power yoga je bliža evropskom mentalitetu. Na kraju časa, kao relaksacija, primenjuje se meditiranje.


EFEKTI
Power yoga nije čarobni štapić, ali rezultati mogu da budu fascinantni. Neke žene su izgube i po dvadeset-trideset kilograma zahvaljujući redovnom vežbanju i, što je veoma bitno, posle mršavljenja koža im nije bila opuštena. Vežbe su tako osmišljene da se, dok se izvode, pojačava cirkulacija, ubrzava metabolizam, sagorevaju masnoće, oblikuju mišići… Tokom jedne asane angažovano je nekoliko grupa mišića.


DINAMIKA VEŽBANJA

U početku se vežba pet dana u nedelji, s tim što dva slobodna dana ne smeju da budu „vezana“. Dakle, pauza u vežbanju ne sme da bude duža od 48 sati, pošto je poenta power yoge- ubrzavanje metabolizma. Čas traje između pedeset minuta i sat vremena. Kad počnete sa programom, normalno je da vam se – posle pola sata vežbanja – čini da ste toliko umorni da više ne možete da izdržite, ali na kraju imate sasvim drugačiji utisak. Kad postignete željene rezultate, biće dovoljno da vežbate tri puta nedeljno. Postoje tri nivoa power yoge, a ovu vrstu vežbanja mogu da upražnjavaju osobe svih generacija.

 

Lepota i Zdravlje fitnes Power Yoga joga Eleni Petrulaki Ivic

 

Luk

Lezite na stomak i savijte noge u kolenima. Rukama uhvatite gornji deo stopala. Udišite istovremeno izdižući trup i butine od zemlje i podižući bradu. Ostanite u ovom položaju i tri puta udahnite. Izdahnite i vratite se u početni položaj.

Ojačava mišiće leđa i održava elastičnost kičmenog stuba, poboljšavajući vitkost trupa i energičnost. Ograničava taloženje masti i održava zdravim probavni i reproduktivni sistem. Širi grudni koš, što dovodi do povećanja kapaciteta pluća.

 

Lepota i Zdravlje fitnes Power Yoga joga Eleni Petrulaki Ivic

 

Ispruženi ratnik sa zaokretanjem trupa

Iz uspravnog položaja zakoračite unazad jednom nogom, kako biste napravili otvor između nogu veći od širine ramena. Stopalo noge koja je napred držite ispravljeno, a drugu nogu ispružite unazad, podupirući je prstima stopala. Nisko spustite karlicu. Jednom rukom se poduprite o zemlju. Udahnite zaokrećući trup pa drugu ruku oslonite o savijenu nogu. Ostanite u ovom stavu i tri puta udahnite. Ponovite istu vežbu drugom nogom.

Jača noge i kukove, pomaže u izlučivanju toksina iz tela, održava elastičnost i savitljivost, unapređujući pokretljivost zglobova i kukova.

 

Lepota i Zdravlje fitnes Power Yoga joga Eleni Petrulaki Ivic

Stojeći ratnik

Zakoračite unazad da biste napravili odstojanje od jednog metra. Stopalo noge koja se nalazi ispred postavite pravo, a drugo okrenite ka unutra za 45 stepeni. Oba stopala su na zemlji dok su trup i karlica „okrenuti“ ka unutra. Udahnite i podignite ruke u visini ramena, držeći lopatice nazad – dole. Izdahnite i savijte nogu, koja se nalazi ispred, formirajući skoro prav ugao između butine i cevanice. Ostanite u ovom položaju i tri puta udahnite. Izdahnite i ispružite nogu koja se nalazi ispred. Zamenite smer stopala i ponovite vežbu drugom nogom.

Poboljšava opšte držanje tela i koncentraciju, jača noge i zadnjicu.

 

Lepota i Zdravlje fitnes Power Yoga joga Eleni Petrulaki Ivic

 

Kamila

Sedite na pete i poduprite se o kolena. Stavite dlanove na pete, podižite karlicu i jednu ruku, i istovremeno udahnite. Glavu blago nagnite unazad. Nastavite da vršite pritisak, sve dok butine ne dođu u pravu liniju sa telom. Izdahnite i vratite se u početni položaj. Ponovo udahnite, podignite karlicu i ponovite asanu, ali podižite drugu ruku, u vremenskom periodu od 3 udisanja.

Isteže prednji deo tela i jača mišiće leđa. Opušta kičmeni stub, poboljšava cirkulaciju i disanje.

 

Lepota i Zdravlje fitnes Power Yoga joga Eleni Petrulaki Ivic

 

Relaksacija

Da biste se što bolje relaksirali, ruke opustite kraj tela. Duboko udišite kroz noz nos i na isti način izdišite. Zatvorite oči i, ako je moguće, nemojte misliti ni na šta. Kad bismo uspeli da, makar samo minut, ne mislimo ni na šta, već da se potpuno koncentrišemo na sopstveno disanje, to bi za naš mozak bio ogroman odmor. A čim se on odmara – odmara se i telo.

 

Tekst: Brankica Treskavica; Foto: PR

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.