Samo 5 minuta dnevno: 7 dobrih razloga da krenete na trčanje već danas

by | 12 aprila, 2016

Trčanje mnogi doživljavaju kao aktivnost za koju su potrebne određene fizičke predispozicije misleći pri tome da će od trčanja imati koristi samo ako redovno trče po nekoliko kilometara. Međutim, istina je da i 5 minuta trčanja dnevno može značajno da pridonese vašem zdravlju i kondiciji.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Donosimo 7 razloga zbog kojih je i samo pet minuta trčanja dnevno dovoljno da „pucate od zdravlja“.

Pročitajte i… Bez izgovora: 6 najboljih treninga za vitku i zategnutu figuru

1. Mozak će vam bolje raditi

Fizička aktivnost ubrzava otkucaje srca i povećava protok krvi i telo opskrbljuje kiseonikom što pogoduje i boljem radu mozga. Naučno je dokazano da kraće aerobne vežbe, poput trčanja, poboljšavaju moždane funkcije, zdravo razlučivanje i kardiovaskularno zdravlje. Pet minuta trčanja svaki dan povoljno će uticati i na hipokampus, deo mozga koji pogađa Alchajmerova bolest, što znači da se smanjuje i rizik od ove bolesti.

Koje su još dobrobiti redovnog trčanja pogledajte na sledećim stranama… 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

2. Bićete bolje raspoloženi

Kada svaki dan trčite zadovoljniji ste sobom jer znate da ste uradili nešto dobro za sebe i da ste postigli neki uspeh. Istraživanja su pokazala da trčanje povećava proizvodnju endokanabinoida, hemijskih supstanci u mozgu povezanih s osećajem užitka. Ako svakodnevno budete trčali pet minuta bićete puni pozitive energije i bolje ćete reagovati u stresnim situacijama.

Pročitajte i… Tanak struk i savršeno oblikovana zadnjica za samo dve nedelje!

3. Bolje ćete spavati

Novija istraživanja pokazala su da je samo pet minuta trčanja svakog jutra dovoljno da značajno poboljšate kvalitet sna. Zdrav san prati i bolje raspoloženje i koncentracija tokom dana, a bićete i manje umorni tokom dana. Takođe, i večernje trčanje može poboljšati spavanje, jer se nakon završenog treninga temperatura tela, koja je tokom fizičke aktivnosti porasla, opet snižava te lakše utonemo u san.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

4. Snizićete visoki krvni pritisak

Trčanje može uzrokovati privremeno povišenje krvnog pritiska, ali uopšteno ono deluje baš suprotno – pogoduje snižavanju krvnog pritiska, holesterola i rizika od dijabetesa. Iste beneficije koje dobijate od pet minuta trčanja dnevno može vam pružiti i 15 minuta brzog hodanja.

Pročitajte i… 6 najboljih vežbi za poboljšanje kondicije

5. Smanjićete rizik od kardiovaskularnih bolesti

Svakodnevno trčanje u trajanju od minimum pet minuta smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti za skoro 50 odsto. Kod osoba koje redovno trče postoji manji rizik od smrti za čak 30 odsto od bilo kog uzroka, te 45 posto manji rizik od smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

6. Produžićete život za 3 godine

Osobe koje redovno vežbaju u proseku žive tri godine duže od osoba koje nisu fizički aktivne, odnosno koje veći deo dana provedu sedeći. Tri godine možete produžiti život ako trčite minimum pet minuta dnevno.

Pročitajte i… Oblikovani i čvrsti trbušnjaci za samo 15 minuta dnevno

7. Imaćete lepšu i zategnutiju kožu

Kako se trčanjem poboljšava cirkulacija, istovremeno će vam i koža izgledati lepše i zdravije jer će biti bolje prokrvljena. Osim toga, trčanjem ćete poboljšati tonus kože tela pa će ona biti zategnutija, a time i izgledati mlađe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.