Šta se zapravo dešava s našim telom kada vežbamo?

Mnogo se priča o zdravstvenim benefitima fizičke aktivnosti, ali da li znamo: kako nas to tačno vežbanje čini zdravijim?

by | 22 marta, 2021

Sve češće čitamo o tome kako vežbanjem dobijamo više energije, promovišemo opšte zdravlje organizma, srećniji smo i zdravije starimo. Ali da li ste se ikada zapitali kako dolazi do toga? Šta se zapravo, dok vežbamo, dešava u našem telu toliko važno za naše zdravlje? Odgovor saznajte u nastavku.

Evo šta se dešava našem telu dok vežbamo

1. Raste telesna temperatura
Mišićima je potrebna energija kako bi pravilno radili, pa stoga organizam sagoreva kalorije iz masti i ugljenih hidrata koje smo uneli, stvarajući hemijsku reakciju koja izaziva rast telesne temperature.

2. Srce postaje snažnije
Vežbanjem ubrzavamo srčani ritam i pomažemo srcu da “pumpa” veće količine krvi kroz telo. Tako krv u svaku ćeliju doprema više kiseonika. Fizičkom aktivnošću jačamo srce i ono vremenom postaje efikasnije.

3. Telo luči endorfine
Kada vežbamo, naše telo luči hormon endorfin, koji je povezan s smanjenom percepcijom bola u mozgu. Uz to, ovaj hormon podstiče dobro raspoloženje, pa samim tim, vežbanjem postajemo pozitivniji.

4. Bolji rad mozga
Kako vežbanjem srce pumpa više krvi, tako i mozak počinje bolje da funkcioniše. Neke studije su pokazale da vežbanje može da poveća hipokampus, deo mozga povezan s memorijom i učenjem. Samim tim, fizička aktivnost može da umanji rizik od demencije i Alchajmerove bolesti.

Pročitajte i… Nauka dokazala: Vežbanje podlmađuje kožu

Vremenska linija vežbanja: Šta sve možemo da očekujemo

1. Tokom prvog treninga, već postajemo energičniji i razbuđeniji, zbog lučenja endorfina. Međutim, u naredna 72 sata očekujte upalu mišića. Ali važno je da tu tom trenutku ne stanete, jer će redovnim vežbanjem upala biti sve slabija dok ne nestane.
2. Tokom prvih šest do osam nedelja od početka redovnih treninga, mitohondrije – “fabrike energije” u našim ćelijama, koje pretvaraju ugljene hirate, mast i proteine u gorivo za mišiće, biće sve efikasnije. Efikasnost mitohondrija u ovom periodu poveća će se za 50%. Samim tim osećaćete se snažnije, a treninzi će postajati sve lakši. U ovom periodu važno je da pojačate intenzitet vežbanja.
3. Nakon šest do devet meseci, rezultati vežbanja biće vidljiviji i na vašem telu. Mišići će biti jači i počeće da se “ocrtavaju”, a primetićete da imate bolju kondiciju. Razlog je jednostavan: organizam je počeo efikasnije da prenosi kiseonik u mišiće.
4. Nakon godinu dana vežbanja, vaše telo biće izvajanije. I koštana masa postaje gušća, a samim tim smanjujete rizik od osteoporoze. Dugoročno vežbanje uklanja rizik od oboljenja poput artritisa, dijabetesa tipa 2, demencije, a neke studije pokazale su da fizička aktivnost sprečava čak 13 vrsta kancera, uključujući rak dojke i debelog creva.

Čini nam se da smo vam dali sasvim dovoljno razloga da započnete s vežbanjem već danas. Javite nam da li smo uspeli da vas motivišemo!

lepotaizdravlje.rsРуслан Хмелевский via Pexels

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.