Staza Lepote i zdravlja, jun 2021: Pridružite nam se!

by | 21 juna, 2021

Ako nas redovno pratite, sigurni smo da ste zapazili koliko često insistiramo na motu #hodajviše i, generalno, hodanju kao idealnoj fizičkoj aktivnosti. Sada vas pozivamo da se pridružite L&Z timu i da u subotu 26. juna, od 1o h, uživate sa nama u predivnoj prirodi Fruške gore! Staza Lepote i zdravlja nas čeka!

Gde se Staza Lepote i zdravlja nalazi?

Start ćete pronaći u naselju Popovica, nadomak Novog Sada. Ukoliko dolazite gradskim prevozom iz Novog Sada, uhvatite liniju 74, koja polazi na Železničkoj stanici i vozi duž Bulevara oslobođenja preko Mosta slobode. Mesto okupljanja je na samoj okretnici pomenute prigradske linije, gde se nalazi kafe Gorski Smeško . Na tom mestu će vas čekati L&Z tim, petnaestak minuta pre vremena predviđenog za polazak.

 

Koliko je zahtevna Staza Lepote i zdravlja?

Dužina staze je 10 kilometara i ona vodi od Popovice ka Kraljevoj stolici, a zatim se kružno vraća nazad na startnu poziciju. Da bismo osigurali malo intenzivniju kardio aktivnost, staza ima nekoliko malo oštrijih uspona. Ali, to nije ništa što ni početnici, laganim tempom, ne bi mogli da savladaju.  Lepota ove fruškogorske šumske staze ono je što će učiniti da pomenutih 10 kilometara proleti. Povratak na cilj planira se najkasnije (uz veoma lagan tempo) do 13 h.

 

Benefiti hodanja u prirodi

Već smo spomenuli da je hodanje kardio aktivnost. To znači da pozitivno utiče na zdravlje našeg kardiovaskularnog sistema. Osim toga, korisno je za mršavljenje, a uzbrdice i nizbrdice će se pobrinuti da oblikujemo mišiće nogu i aktiviramo trbušne mišiće.

Pored toga, boravak u prirodi podstiče lučenje hormona serotonina i endorfina, tj. utiče na smanjenje stresa i priliv dobrog raspoloženja. Na sličan način deluje i boravak u grupi tj. povezivanje sa drugim učesnicima šetnje.

Dakle, ukoliko se pitate kuda za vikend, jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje zdravlje i raspoloženje jeste da se zaputite u šetnju u prirodi. Mi vas čekamo na Fruškoj gori, na Stazi Lepote i zdravlja.  

 

Pročitajte i… Hodanje kao fitnes: Podignite šetnju na viši nivo

iStock via Getty

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.