Top 6 saveta za što vidljivije rezultate vežbanja

by | 9 oktobra, 2015

Krivac za grčeve u mišićima ili bolove nakon vežbanja može olako biti ta mala flašica vode, koja je nezasluženo ostala netaknuta tokom treninga.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Bolje je uraditi jednu vežbu kako treba, nego deset pogrešno. Evo na šta bi treballo da obratite pažnju, ako želite da rezultate.

1. Ne savijajte leđa
Da li ste i vi od onih koji vise naslonjeni na opremu ili rade vežbe pogrbljeni? Vreme je da se ispravite i udahnete duboko. Ne samo da ćete dobiti na energiji, već će i efekat vežbanja biti očigledniji. Dok stojite presavijeni ne dišete pravilno i samim tim sputavate mišiće da se zatežu. Zato, ramena pozadi, a grudi i stomak napred i vaše vežbanje biće daleko delotvornije.

Još saveta za što vidljivije rezultate vežbanja pogledajte na sledećim stranama…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

2. Ne držite opremu prejako
Otkucaji srca biće mnogo jači ukoliko se čvrsto držite za šipku ili bilo koji drugi deo opreme. Vaša ruka neće biti opuštena već ukrućena i samim tim opteretićete srce, koje će lupati brže nego što bi trebalo. To će automatski dovesti do bržeg zamaranja usled čega će vam ponestati snage da odradite vežbe do kraja. Dozvolite celom telu da bude akter treninga i ne sabotirajte ruke.

Pogledajte i… Fitnesom protiv starenja: Najbolje vežbe za podmlađivanje tela

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

3. Vežbe nemojte raditi mnogo brzo
Niste nimalo bolji od drugih ako vežbate bržim tempom. Zapravo, takav način vežbanja je lakši i manje efikasan. Prebrzo ponavljanje pokreta podiže krvni pritisak i povećava rizik od upale i povrede. Probajte da bilo koji set vežbi odradite sporije. Osetićete kako vam se telo brže zateže i kako je potrebna veća izdržljivost za lagani trening.

Pogledajte i… Sve prednosti ranog treninga: Idealne vežbe za početak dana

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

4. Prestanite da radite konstantno iste vežbe
Obogatite vaš fitnes program. Nemojte da forsirate samo jedan tip vežbi, već se trudite da vaši minuti za rekreaciju prođu sa što raznovrsnijim treningom. Ne morate da radite i trbušnjake, i vežbe za podizanje zadnjice, i vežbe za mršavljanje, ukoliko vam sve to nije potrebno. Ali, zato možete naći dosta novih vežbi iz samo jedne oblasti koja vas interesuje. Vaše telo će na taj način mnogo pre dostići željenu formu.

Pogledajte i… Fitnesom protiv stresa: 5 lakih i brzih vežbi za opuštanje

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

5. Ne preskačite zagrevanje
Svaki put kada preskočite zagrevanje, imajte na umu da terate vaše telo da radi pre nego što kiseonik i krv dođu do mišića. Verovatno ne želite da povećate puls prebrzo i preforsirate se. Izdvojte pet do deset minuta za neophodno zagrevanje kako biste postepeno podigli temperaturu svog tela na potreban nivo.

Pogledajte i… Lako do vitkih nogu: Kako se pravilno rade iskoraci!

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

6. Ne prekidajte vežbe naglo
Iz skoka zadihani idete u kabinu za presvlačenje ili u sedate na sofu. Ovo je potez koji morate da zaboravite jer je pravi fitnes zločin. Upala mišića sačekaće vas svaki put kada naglo prekinete vežbe. Dajte mogućnost vašem pulsu da se smiri, zato pred kraj treninga smanjite tempo sa znatno sporijim vežbama.

Pogledajte i… Za prezauzete žene: Tri brze vežbe za zatezanje zadnjice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.