Trčanje eliminiše masne naslage i štiti srce od bolesti

by | 26 novembra, 2015

Ako imate visok holesterol, što pre počnite da se bavite nekom fizičkom aktivnošću. Vežbanje povoljno utiče na metabolizam šećera, smanjuje gojaznost i topi masne naslage, a istovremeno podiže nivo dobrog (HDL) holesterola čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Na Univerzitetu Okanomicu u Tokiju stručnjaci su analizirali odnos između intenziteta i trajanja aktivnosti i nivoa holesterola. Studija je pokazala da se vežbanjem mora sagoreti najmanje 900 kalorija nedeljno da bi ono imalo pozitivno dejstvo na HDL holesterol. Ta potrošnja kalorija ostvaruje se fizičkom aktivnošću u trajanju od oko dva sata nedeljno. Redovne fizičke aktivnosti smanjuju rizik od oboljena srca za pet odsto kod muškaraca, a osam odsto kod žena.

Pročitajte i… Kako trenirati trčanje tokom zime?

Stručnjaci savetuju da su najbolje vežbe koje snižavaju vrednost holesterola one koje čine da krv struji kroz celo telo, poput veslanja ili plivanja. Studija rađena na Univerzitetu Južna Karolina pokazala je da plivanje snižava rizik od umiranja od srčanog udara za 53 odsto, u poređenju sa trčanjem ili odmaranjem na kauču.

Ustanovljeno je, takođe, da dužina svakog bavljenja fizičkom aktivnošću ima uticaj na nivo povećanja dobrog holesterola – na svakih 10 minuta više, nivo HDL holesterola povećava se za dodatnih 1,4 mg/dL.

Ipak, ne zaboravite da se konsultujete sa lekarom pre nego što počnete da vežbate.

Plivanje
Idealno je za održavanje kondicije, pravilan razvoj svih mišića, opuštanje posle stresnih situacija i očuvanje zdravlja. Blagotvorno deluje na psihu, kardiovaskularni sistem, pluća, a ova aktivnost preporučuje se svima, bez obzira na pol i godine. Najbolji efekat postiže se plivanjem u jutarnjim i prepodnevnim časovima. Idealna temperatura vode za organizam je 25 do 26 stepeni, a plivanje treba izbegavati dva sata nakon obroka.

Pročitajte i… 10 razloga zašto bi trebalo svakodnevno da trčite

Kros
Ova fizička aktivnost je uvek dostupna. Nije potrebna sala ili sparing partner, dovoljno je da imate dobre patike i možete da krenete u prirodu. Za početak možete da se opredelite za lagano trčanje ili džogindž od 30 minuta, sa laganim istezanjem pre i posle aktivnosti. Obratite pažnju da sat vremena pre trčanja ne bi trebalo da jedete. Preporuka stručnjaka je da se pred trening ne eksperimentiše sa hranom, i da se uzimaju uobičajene namirnice.

Veslanje
U čamcu na reci ili „na suvom“ u teretani, veslački pokreti angažuju velike mišićne grupe i pomažu u oblikovanju gornjih i donjih delova tela. Takođe, pozitivno utiču i na srce i pluća i predstavljaju ozbiljnu aerobnu vežbu. Pored toga, vežbanje na mašini za veslanje utroši u proseku 600 kalorija na sat. Pokreti koji se izvode su prirodni i predstavljaju najmanji mogući stres za zglobove.

Jedno reagovanje na “Trčanje eliminiše masne naslage i štiti srce od bolesti”

  1. Sneki kaže:

    pre sam trcala i 2 puta slomila nogu. Sada svakog dana hodam brzo po 40min. Nekad jednom, nekad 2 puta dnevno. A citala sam mnogo puta da je brzo hodanje zdravije od trcanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.