Sjajan trik kako prostirku za jogu održati čistom

Kako da održavate joga prostirku?

by | 30 juna, 2021

Bez obzira na to jeste li tek početnik u jogi ili se već aktivno bavite njome, joga prostirka (joga mat) je veoma važna stavka jer je u pitanju osnovni rekvizit za vežbanje.

(Pročitajte i… Krenite već danas: Joga za početnike)

Kad je birate, bitno je da bude udobna, jednostavna za održavanje i dobrog kvaliteta. Popularnost joge sve je veća pa je stoga i ponuda prostirki velika, a kod kupovine svakako obratite pažnju i na materijal. Potrebno je da bude mekan, izdržljiv i elastičan. Takođe, pazite na debljinu prostirke, ali i na teksturu.

Higijena joga prostirke

Popuštanjem mera zbog pandemije COVID-19, život se lagano vraća u normalu, a to znači normalan odlazak u teretane, na grupna vežbanja i treninge. Kako nam je higijena postala osnovno pravilo u životu proteklih godinu dana, isto tako tu higijenu važno je primenjivati na fitnes rekvizite i sredstva za vežbanje.

Erin Motz, učiteljica joge, na svom Instagram profilu @badyogiofficial podelila je savet kako održavati joga prostirku čistom. Ona je objasnila da kada joga prostirku smotate na ”tipičan način” – kotrljanjem s jednog kraja na drugi, samo prenosite nečistoće koje su bile na donjem delu prostirke. Neminovno je da ćete tu prljavštinu dodirivati rukama, a možda je i preneti na svoje lice.

Trik za održavanje joga prostirke

Učiteljica Motz predlaže alternativnu metodu: prvo preklopite prostirku na pola kao da je papir, tako da se dve polovine okrenute prema gore dodiruju. Zatim, krenuvši od naboranog ruba, samo namotajte prostirku kao i obično. Upravo tako strana koja je dodirivala pod neće biti u kontaktu s vašim licem i rukama.

I pre pandemije, joga prostirke bile su izvor mnogih bakterija i virusa čime su uzrokovale prehladu, grip, kožne infekcije, želudačne tegobe, herpes i slično. Upravo je joga prostirka leglo zaraze, zbog neodržavanje čistoće.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ERIN MOTZ (@badyogiofficial)


Uz ovu metodu, neophodno je i redovno pranje i odražavanje prostirke. Isto tako, savet je da, ukoliko ste u mogućnosti, koristite isključivo svoju podlogu za jogu. Od pomoći će vam biti i antibakterijske vlažne maramice ili sprejevi za dezinfekciju.

Priredila: Tatjana Zoka

Tekst originalno objavljen na ljepotaizdravlje.hr

ljepotaizdravlje.hr Mariia Skovpeny/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.