Kako uz pomoć joge pobediti stres?

by | januar 19, 2016
Lidija Miljković, joga instruktorka

Lidija Miljković, joga instruktorka

Priredila: Maja Guzijan

Priredila: Maja Guzijan

www.yogacentargopi.com
Facebook/Gopi Yoga Centar

Svako od nas podložan je stresu. Naš um i telo se prilagođavaju svakodnevnim promenama, a u tom adaptiranju često ne osluškujemo sopstveni organizam. Lidija Miljković, joga instruktorka i vlasnica Gopi Yoga centra, predstavlja vam nekoliko načina za uspešno savladavanje stresa pomoću ove drevne veštine.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Posmatrajte svoje misli
Kada osetite da postajete sve nervozniji, da se bliži napad panike, da gubite kontrolu nad mislima i polako idete niz spiralu negativnosti – postanite svesni. Ako imate priliku sedite i umirite se, ako ne – uradite ovo u hodu: jednostavno posmatrajte svoj um i spontane misli. Kao da gledate film u bioskopu dopustite mislima da se nižu, bez suprotstavljanja. Povežite se sa onim mirnim mestom unutar sebe, sa posmatračem, i korak po korak um će se umiriti.

Budite svesni svog daha
Ukoliko ste anksiozni znači da dosta vremena provodite razmišljajući o budućnosti, o potencijalnim negativnim ishodima i dešavanjima. Umesto da ulazite u analizu svog ponašanja, mnogo je bolje da jednostavno postanete svesni sadašnjeg trenutka. Najbolji način za to je tzv. svesnost o dahu. Jednostavno počnite da pratite svaki udah i svaki izdah, gde god da se nalazite i šta god da radite. Ovo vam može pomoći da se smirite.

Joga nidra
Joga nidra je tehnika dubinske relaksacije i opušta na mišićnom, mentalnom i emotivnom planu. Ukoliko je uključite u svakodnevnu praksu nema nikakve sumnje da ćete već za nekoliko nedelja videti drastične promene u opštem stanju. Nidra može pomoći da se oslobodite onih duboko ukorenjenih negativnosti i da samim tim povećate otpornost na stres.

Još saveta i preporuka za vas koje vežbate jogu ili tek to planirate, možete pronaći OVDE

Tagovi: