Tri jednostavne vežbe za pravilno držanje tela

by | januar 18, 2016

Loše držanje nije samo estetski neprivlačno, nego utiče i na zdravlje unutrašnjih organa – dovodi do proširenog abdomena i loše probave, kao i plitkog disanja i umora. Evo koje vežbe pomažu da to izbegnete i držite se pravilno i graciozno…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Koju tajnu skrivaju graciozne žene poput Odri Hepbern?

Bilo da se u ranim jutarnjim satima u večernjoj haljini šetala pustim ulicama Njujorka, bilo da se vozila na vespi po Večnom Gradu, ta je glumačka diva, jednostavno rečeno, zavodila svojim prekrasnim držanjem.

Pročitajte i… Ne sledite ih: Pet najgorih fitnes saveta ikada

Zbog pravilnog držanja izgledala je atraktivno, ljupko i mladoliko. Ti atributi su zajednički naziv za svako pravilno držanje kojim se možemo približiti elegantnom izgledu Odri Hepbern ili bilo koje balerine, što je i sama glumica želela da postane.

Čest problem držanja kod žena je inklinacija karlice, položaj u kojem je karlica, odnosno stražnjica previše gurnuta natrag, dok su prsa previše izbočena prema napred, što rezultira preterano zakrivljenom kičmom i vrlo lošim načinom držanja. I određena zanimanja mogu biti krivci lošeg držanja. Zbog prirode svog posla, stomatolozi i frizeri više opterećuju dominantnu stranu tela (najčešće desnu) i time stvaraju nesimetrično držanje leve i desne strane tela.

Šta sve mogu biti posledice lošeg držanja, kao i koje su tri najbolje vežbe za pravilno držanje tela pogledajte na sledećim stranama… 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Loše držanje nije samo estetski neprivlačno nego može uzeti danak zdravlju unutrašnjih organa, što dovodi do nastanka proširenog abdomena i loše probave, kao i plitkog disanja i umora. Jednako tako, osobe lošeg držanja sklonije su različitim bolovima, mišićno-koštanim tegobama i povredama. S druge strane, kada svoje telo držite u idealnom položaju, ono od organa i mišića zahteva optimalan rad, što poboljšava vašu snagu i učinak, bilo da ste profesionalni sportista, bilo da se samo trudite da budete u dobroj formi.

Pročitajte i… Ovim vežbama kod kuće do savršenog stomaka i zadnjice

Ako ste jednom imali uganuće gležnja, nakon što se povreda zacelila bez funkcionalne rehabilitacije, postoji 500-postotna verovatnoća da ćete opet iskrenuti isti gležanj i to zato što niste povratili njegovu funkciju. Naime, špijuni u mišićima, tetivama i zglobu, u slučajevima kada se gležanj nalazi u potencijalno opasnom položaju, šalju informacije moždini koja tada, brzo i nesvesno, aktivira mišiće koji štite gležanj od povrede.

Prilikom uganuća zgloba, „špijuni“ se toliko oštete da ne funkcionišu pa je potrebno prvo povratiti njihovu funkciju. Zahvaljujući svojoj stručnosti i inovativnom pogledu na ljudsko telo, prema nečijem držanju i njegovim motoričkim funkcijama, kako kaže Marković, može se puno toga zaključiti o životu pojedinca.

Osveštavanjem izgleda svog tela, s vremenom ćete primetiti da vam je držanje uspravnije, a istodobno ćete uočiti da imate više energije. Otkrićete ono što je Odri Hepbern intuitivno znala, i bez modernih naučnih dokaza, da ljudi s dobrim držanjem izgledaju atraktivnije, mršavije i da se osećaju bolje.

Tri najbolje vežbe za pravilno držanje potražite na sledećoj strani… 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Vežbe za pravilno držanje:

Cilj prve vežbe je jačanje mišića zadnjice. Pomaže u korekciji „donjeg ukrštenog sindroma“ – kod naglašene izbočenosti lumbalnog dela kičme (lordoza). Lezite na leđa pa privucite koleno jedne noge na prsni koš, a lopticu za tenis pritisnite na stomak. Drugu nogu, oslonjenu stopalom od tlo, savijte u zglobovima kolena i kuka. Iz tog položaja potisnite kukove prema gore, kratko ih zadržite u tom položaju i postepeno se vratite na tlo.

Pročitajte i… 7 joga vežbi protiv stresa

Ova vežba pomaže kod pognutih ramena i naglašeno izbočenog vratnog dela kičme. Stanite uspravno leđima uza zid. Iz tog položaja potisnite vratni deo kičme prema zidu, a istovremeno spuštajte bradu na prsni koš. Time istovremeno istežete vrat i jačate duboke pregibače vrata.

Treća vežba pomaže u korekciji naglašene izbočenosti lumbalnog dela kičme (lordoza). Klečeći na jednoj nozi i oslanjajući se o palicu, fiksirajte karlicu u neutralnom položaju i potisnite celo telo prema napred. Pritom istežete pregibač kuka klečeće noge.

Tagovi: