Šta se dešava s vašim telom kada prestanete da vežbate?

by | januar 11, 2016

Dobro razmislite da li je to pametno.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Vi ste jedni od onih koji treniraju samo tokom letnjih vrućina kako bi bili vitki za plažu, ali se potpuno opustite kada dođe zima i radosno dočekujete sve novogodišnje slave.

Pročitajte i… Fit inspiracija za 2016: Ove zvezde već su počele da vežbaju

Od opuštanja organa do gubitka mišićne mase, pa čak i slabljenja kostiju, odvikavanje od teretane može doneti mnoštvo nedostataka. Sportski naučnik i bivši vaterpolista Ros Edglei je pokušao da opiše šta to zapravo predstavlja.

U svetu zdravlja, fitnesa i sporta postoji univerzalni zakon, poznat kao S.A.I.D, odnosno Specifična adaptacija nametnute tražnje. To znači da se naši organi prilagođavaju svim onim zahtevima i naporima koji im nametnemo.

Pročitajte i… Odlične vežbe za pravilno držanje i smanjenje bolova u vratu

– U slučaju da zanemarite teretanu, smanjiće vam se snaga i pokretljivost vašeg tela. Kapacitet pluća se smanjuje, pa se mišići brže zamaraju. Srce vam nije u kondiciji, a imate i manje krvi u organizmu koja bi vam pomogla da vežbate. Vaše masti se samo talože, bez formiranja mišićne mase, smanjenjem aktivnosti takođe dolazi do gubitka koštane gustine – objašnjava Ros.

Kao rešenje, bivši vaterpolista smatra da bi za početak svako jutro mogli da idemo peške do posla, da izbegavamo sedenje i kasno večeranje, a teretana tri puta nedeljno je nezaobilazna.

Tagovi: