Potrošite praznične kalorije: Tri treninga za brzo mršavljenje

by | januar 1, 2016

Nemojte se baš potpuno opustiti: ako već ne birate šta ćete jesti, te gotovo svakodnevno unosite nešto više kalorija nego što vam je potrebno, ostanite dosledni vežbanju. Evo kako možete vaš trening pretvoriti u odličan alat za sagorevanje prazničnih kalorija.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Ovih dana sigurno jedete više nego inače, i to je u redu. Svako bi trebalo da može da uživa i opusti se u prazničnom raspoloženju i bogatoj trpeti, a u tu hranu se ne ubrajaju jabuke, žitarice i druga zdrave namirnice. Ipak, nemojte se baš potpuno opustiti; ako već ne birate šta ćete jesti, te gotovo svakodnevno unosite nešto više kalorija nego što vam je potrebno, ostanite dosledni vežbanju.

Pročitajte i… Ovo je najbolja vežba za zategnutu i oblikovanu zadnjicu

Treningom možete znatno povećati sagorevanje kalorija i tako uravnotežiti unos i potrošnju energije, te održavati telesnu kilažu. Međutim, trening se mora prilagoditi tako da se ostvari veća kalorijska potrošnja. Evo kako možete vaš uobičajen trening pretvoriti u odličan alat za sagorevanje prazničnih kalorija.

Koje tri metode vežbanja mogu da vam pomognu da ekspresno potrošite kalorije pročitajte na sledećim stranama… 

Foto: PrintScreen

Foto: PrintScreen

Vežbe u serijama
Koje god vežbe da radite i s kojim god rekvizitima, možete ih izvoditi u serijama s kratkim pauzama između njih što će prilično povećati metaboličku potrošnju na treningu. Pripremite prostor i rekvizite za svaku vežbu posebno u nekakvom nizu ili krugu tako da što brže i lakše prelazite na novu vežbu.

Pročitajte i… Tri najbolje vežbe za vitko i zategnuto telo za samo dve nedelje

Odredite vremenski interval (20-40 sekundi) ili broj ponavljanja (10-20) u kojem ćete raditi svaku vežbu; po završetku jedne, odmah prelazite na seriju druge vežbe sa što kraćom pauzom između njih. Nakon odrađenog čitavog kruga napravite pauzu od 1-2 minuta pa ponovite krug.

Foto: PrintScreen

Foto: PrintScreen

Superserije
Superserije su odlična metoda za povećanje intenziteta i potrošnje energije. ova metoda predstavlja dve vežbe koje se izvode u paru, u jednoj seriji bez pauze između ponavljanja prve i druge vežbe; nakon što se napravi određen broj ponavljanja jedne vežbe, odmah se prelazi na drugu i to predstavlja jednu superseriju.

Pročitajte i… Četiri najbolje vežbe za unutrašnju stranu butina

Za voj trening odaberite 2-4 para vežbi i za svaki par uradite 3-4 superserije u rasponu od 10-20 ponavljanja za svaku vežbu.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

HIIT završnica
HIIT metoda, metoda vežbanja u intervalima visokog i umerenog intenziteta, odlična je za ostvarivanje velike potrošnje kalorija jer nakon takvog, iako kratkog, vežbanja organizam još dugo sagoreva energiju. Dodajte kratku HIIT završnicu na kraju vašeg treninga koja ne mora biti duža od desetak minuta.

Pročitajte i… Ravan i zategnut stomak bez trbušnjaka

Odaberite aktivnost poput trčanja, veslanja, biciklizma, preskakanja vijače… Odabranu aktivnost izvodite u intervalima 10/10, 10/20 ili 10/30 sekundi. Prvi interval od 10 sekundi predstavlja interval visokog intenziteta ili sprinta, a drugi interval za umerenim, lakšim tempom.

Tagovi: