Zbog čeka su vežbe zagrevanja bitne (video)

08/12/2020 in Fitness
Zbog čeka su vežbe zagrevanja bitne (video)

Lepota i Zdravlje

Vežbe zagrevanja su veoma bitne jer njima pripremamo organizam na ono što sledi odnosno na fizički napor. Dokazano je da zagrevanje znatno smanjuje mogućnost povreda jer se telo postepeno privikava na napor. Ukoliko bi odmah počeli sa jakim treningom mogućnost povreda bi bila ogromna, odnosno, postojala bi jako mala šansa da neće doći do povreda.

Zagrevanje je vrlo širok pojam i svako ima neki svoj način zagrevanja.

Neki džogiraju, neki se razgibavaju, neki rade vežbe veoma slabog intenziteta, ali u svakom slučaju bitno je da zagrejemo mišiće, postepeno podignemo puls i spremimo organizam za fizički napor. Bez obzira koliko jak trening nameravate da odradite ne smete izostaviti zagrevanje, ono je bitno i kod treninga sa najmanjim intenzitetom. (Pročitaj: Trener poznatih savetuje: 5 pravila koja će vam pomoći da se konačno pokrenete)

Pre nego što objasnimo zašto je zagrevanje jako bitno treba napomenuti da je potrebno zagrejati celo telo ali posebno grupu mišića koju nameravate da radite tog dana. Ako ne trenirate neku posebnu grupu mišića svejedno radite zagrevanje za celo telo.

Vežbe zagrevanja - benefiti

- Zagrevanje podiže temperaturu mišića što značajno povećava elastičnost mičića i omogućava znatno povećanje samog intenziteta treninga.

- Ubrzava se protok kiseonika ali i krvi. Na ovaj način možete podneti mnogo veće napore jer krv i kiseonik mnogo lakše ‚‚putuju‚‚ kroz vaš organizam. (Pročitajte: Neobične činjenice koje treba da znate pre nego što počnete da trenirate)

- Zglobovi postaju pokretniji.

- Znatno smanjena mogućnost povrede tokom treninga.

Ideju za detaljno istezanje pred trening, možete pogledati ovde.

lepotaizdravlje.rs

undrey/brizmaker/Getty via Guliver

Komentari (0)

Loading