Krosfit: Trening za energične žene

by | mart 15, 2020
guma krosfit devojka

Ukoliko volite intenzivno vežbanje, sa puno dešavanja i trošenja kalorija za vas je idealan krosfit. Dizanje tegova, penjanje uz konopac, prevrtanje kamionskih guma i gimnastičarsko održavanje ravnoteže, staje u jedan trening od sat vremena.

Krosfit predstavlja izuzetno intenzivno vežbanje koje se sastoji od nekoliko različitih treninga. Funkcionalni pokreti se izvode pod velikim intenzitetom čiji je cilj da naviknete telo na različite vežbe koje se nadovezuju jedna na drugu sa kratkim pauzama između njih. Zbog toga će vas krosfit ojačati, učiniti fit u kratkom vremenskom intervalu, toniranim i mišićavim pomoću različitih treninga. Ti treninzi su kombinacija kardio vežbi, treninga snage, treninga sa opterećenjima, treninga izdržljivosti, gimnastičkih vežbi, često i plivanja i i biciklizma.

grupni trening krosfit zdravlje

Šta žene dobijaju krosfitom?

Jednim napornim treningom moguće je sagoreti i do hiljadu kalorija, što poslednjih godina privlači sve veći broj žena. Stručnjaci veruju da žene privlači činjenica da su treninzi grupni i da svi učestvuju zajedno u određenim vežbama.

Ciljevi krosfita

Krosfit je program vežbanja kojim se stiče snaga i kondicija, ali su njegovi ciljevi i poboljšanje muskulature, kardio-respiratorne izdržljivosti i fleksibilnosti. Obuhvata trening koji se sastoji, od dizanja tegova, penjanja uz konopac, prevrtanja kamionskih guma i gimnastičarskog održavanja ravnoteže.

trening krosfit zena zdravlje

Krosfit kao sinonim za motivaciju

Ako više volite da trčite, a ne volite propadanja i zgibove kroz krosfit trening ćete naučiti da su ove vežbe neophodne da biste postigli najbolje rezultate. Ono što je zanimljivo je to da podizanjem opterećenja na treningu telo reaguje na hormonski način, pa su posledičnotoga dobro raspoloženje i odlično mentalno stanje. Što je najvažnije – imaćete motivaciju da svaki naredni trening budete još bolji.

Šta dobijate trenirajući krosfit?

Vremenom kroz ovaj trening stičete snagu u mišićima, poboljšavate izdržljivost, fleksibilnost i koordinaciju. Idealno bi bilo da trenirate od 3 do 5 nedeljno u istom vremenskom periodu kako biste se navikli na kontinuiranost i pripremili telo na vučenja, cimanja, guranja, privlačenja i skakanja. Prednost ovog treninga je što za kratko vreme skidate ogroman broj kalorija.

Vežbe za istezanje posle treninga

Morate li da imate mnogo snage za krosfit?

Početnici često odustaju od treninga jer misle da je za to potrebno mnogo snage, a oni nisu u kondiciji. To je greška, trenirati mogu svi, jer se kondicija stiče vremenom. Dobra stvar kod krosfita je da su treninzi grupni i što je u svakom trenutku pored vas iskusan instruktor koji može da vam da savet o intenzitetu i broju ponavljanja. Osim njega tu je i tim, a tim će vas podržati, bodriti, naročito ako vam neka vežba baš i ne ide od ruke.

tim krosfit fitness

Kako je podeljen crossfit trening?

Svaki krosfit trening je sačinjen od takozvanog treninga dana. Taj trening podrazumeva uvek zagrevanje, trening snage (koji se sastoji od kombinacije zgibova, čučnjeva, sklekova, krugova trčanja, simulacije veslanja, podizanja tegova i trbušnjaka), kao i konkretan trening (workout of the day). Kako bi grupa bila motivisana, na kraju svakog odrađenog treninga koji traje sat vremena, svi vežbači dobijaju informaciju o tome ko je koliko uspeo da uradi zgibova, čučnjeva ili trbušnjaka u zavisnosti od treninga dana.

Oprema za krosfit

Krosfit oprema obuhvata svu onu opremu za trening u kojoj se prijatno osećate. Ukoliko želite, možete koristiti štitnike za kolena, a za zgibove i dizanje tegova bi bilo najbolje da nabavite specijalne rukavice. Na samom treningu – tegovi, bućice, rusko zvono, medicinka, vijače, kanap su nešto što se podrazumeva.

devojka fitness krosfit

Nedostaci krosfit treninga

Ono što je nedostatak krosfit treninga je mogućnost izazivanja povreda zbog intenzivnosti vežbanja. Međutim, ukoliko pravilno i umereno izvodite vežbe uz pratnju i instrukcije trenera, do povreda neće doći.

Foto: Guliver/Getty

Tagovi:

top