Vežbe s tegovima za zategnute ruke, noge, i zadnjicu

by | 18 marta, 2016

Svi ženski modeli koji imaju lepo oblikovanu i čvrstu zadnjicu, zategnute noge i ruke, sigurno vežbaju s većim opterećenjima. Nemate razloga za strah od teških tegova, jer je vežbanje s nešto većim opterećenjima zapravo poželjno i za žene.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Iako su žene te koje češće vežbaju jer više pažnje posvećuju svom izgledu i zdravlju nego muškarci, još uvek malo zaziru od vežbanja s tegovima, odnosno od velikih i teških tegova. Žene misle kako su veliki tegovi rezervisani samo za muškarce, te se boje prevelikih mišića i muškobanjastog izgleda koji bi vežbanjem s njima postigle.

Pročitajte i… Započnite borbu na vreme: 5 najboljih vežbi protiv celulita

Međutim, istina je potpuno drugačija. Vežbanje s velikim tegovima, naime, ženama pomaže da ostvare željene rezultate, kako postizanje idealne kilaže, tako i bolje zdravlje i lepši zategnut izgled.

Vežbe snage kojima želite da učvrstite i oblikujete svoje mišiće zahtevaju progresivnost opterećenja, što znači da morate da vodite računa o tome da postepeno povećavate težinu tegova s kojima vežbate.

Kako da vežbate s velikim tegovima pogledajte na sledećim stranama… 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Ne morate raditi sve vežbe s velikim opterećenjima i forsirati sve više i više kilograma, ali postoje one vežbe koje žene moraju da rade s težim tegovima. Snaga se razvija tako da se povećava broj mišićnih vlakana što daje gustoću i čvrstoću mišićima pa će tako oni biti zategnuti i čvrsti.

Pročitajte i… Najbolje vežbe za 4 različita oblika zadnjice

Svi ženski modeli koji imaju lepo oblikovanu i čvrstu zadnjicu, zategnute noge i ruke, sigurno vežbaju s nešto većim opterećenjima i rade na razvoju snage. Isto tako, nešto veća mišićna masa znači i veću kalorijsku potrošnju u fazi mirovanja, što znači da više mišića ubrzava metabolizam, te je lakše održavati vitku liniju s većim postotkom mišićne mase.

Osim izgleda, jedan od najvećih zdravstvenih benefita koje žene imaju od vežbanja s težim tegovima jeste povećanje gustoće koštanog tkiva i smanjeni rizik od pojave osteoporoze. Upravo zato nemate razloga za strah od velikih tegova, već je vežbanje s nešto većim opterećenjima poželjno i za žene.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Koliko su teški veliki tegovi?

Težina tega s kojim ćete izvoditi vežbe se određuje individualno. Kada želimo da razvijemo snagu, odnosno jačinu treba vežbati s opterećenjima od 70 do 100% od opterećenja koje možemo savladati samo jednom.

Pročitajte i… Lako do cilja: 3 vežbe za vitak struk i zategnut stomak

Dakle, ako na nekoj vežbi možete maksimalno da podignete opterećenje od 50 kilograma u jednom ponavljanju, onda treba tu istu vežbu da radite s težinom od 35 do 50 kilograma u rasponu od 1 do 6 ponavljanja. Ako budete vežbali na ovaj način i ostvarujete napredak i postajete snažniji, ostvarićete sve navedene pozitivne promene.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Koje vežbe morate raditi s većim opterećenjima?

Veća opterećenja je dobro koristiti kod složenih vežbi koje aktiviraju veći broj mišićnih skupina kao što su čučanj ili „mrtvo dizanje“ koje će snažno aktivirati sve mišiće donjeg dela tela.

Pročitajte i… Trening koji sagoreva masne naslage za samo dve nedelje

Ako imate prilično slabe i nerazvijene mišiće gornjeg dela tela onda je poželjno da koristite veće opterećenje i kod vežbe kao što je veslanje u pretklonu ili kod vežbi potisaka za grudi i ramena. Ne morate koristiti veća opterećenja kod velikog broja vežbi, ali vodite računa o tome da za svaki deo tela radite barem po jednu složenu vežbu s većim opterećenjem.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.