Vežbe su potrebne i kostima: Ojačajte skelet uz ove aktivnosti

Da li ste znali da fitnes, osim mišića, može da ojača i vaše kosti?

by | 21 aprila, 2021

Da li ste znale da je vežbanje, osim vašim mišićima, neophodno i za vaše kosti? Baš kao i mišići, kosti su živo tkivo koje odgovara na prave vežbe tako što postaje jače i otpornije.

Nauka je dokazala da ljudi koji vežbaju imaju bolju gustinu kostiju od onih koji su sedeći tip. Za većinu ljudi, problemi sa kostima počinju u četvrtoj dekadi života, nakon što zagazimo u tridesete. Ako niste ranije, tada je krajnje vreme da počnete da vežbate i ojačate kosti.

Vežbe koje jačaju kosti

Najbolje vežbe za kosti su one koje uključuju blago opterećenje, pre svega tegiće. Ovaj tip vežbi tera vaše telo da radi protiv gravitacije, da joj se suprotstavi, što doprinosi jačanju kostiju. Takođe, veoma su značajne vežbe sa trx trakama, ali i na krosfit mašinama. Ako radite kardio, onda posegnite za nordijskim trčanjem, jer ono ne jača samo mišiće, već i kosti.

Ako niste tip za teretanu, vaše kosti može da ojača i hodanje, ali na duge staze. Dobri za jačanje kostiju su i hod uz uspon, ples, džogiranje i rekreativni tenis.

Tipične kardio vežbe poput biciklizma ili plivanja pomažu da izgradite jak mišićni sistem, ali neće biti od koristi za vaše kosti. (Sprečite osteoporozu: Top 10 namirnica za jače kosti)

Svakodnevne aktivnosti koje jačaju kosti

Ukoliko nemate vremena da se posvetite vežbama, nije kraj sveta. Evo nekoliko kućnih, svakodnevnih aktivnosti koje će vam pomoći da imate jake i zdrave kosti.

  • brzo hodanje (kad god koračate, trudite se da koristite svoj maksimalni tempo)
  • penjanje uz stepenice (ako ste na visokom spratu, zaboravite na lift. Ako niste, ponavljajte penjanje nekoliko puta na dan)
  • nošenje većih tereta (niko ne očekuje da pomerate nameštaj svakoga dana, ali kada idete u prodavnicu ili do pijace, idite peške i sami nosite namirnice)
  • baštovanstvo (uključujući kopanje i lopatanje)

 

Saveti za vežbanje

Da biste imali zdrave kosti neophodno je da vežbate  bar 30 minuta, četiri dana u nedelji. Naučnici čak tvrde da bi bilo dobro da vežbate po danu, a ne u kasnim večernjim satima.

Bilo bi dobro da vežbama istezanja posvetite najmanje dva od ova četiri treninga, a na preostala dva da gradite snagu. Takođe, ne bi trebalo da posežete za visokim intenzitetom treninga, već je bolje opredeliti se za srednji nivo opterećenja.

Jacob Ammentorp Lund / iStock via Getty

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.