Vodič za trčanje by Nela Bunčić: motivacija, oprema, oporavak…

by | 11 oktobra, 2018

Na Instagramu ćete je pronaći na profilu @yugoslovenka_ a ona je, pored toga što je influenserka na pomenutoj društevnoj mreži, kondicioni trener, video novinarka i TV prezenter. I baletski trener za decu. I uza sve to, ili možda pre svega toga – “ona trči”! Nela Bunčić nam priča o trčanju iz svog ugla, ugla zaljubljenika u taj sport, i svoju zaraznu energiju prenosi i na nas.

Priredila: Jasmina Ubiparip

# MOTIVACIJA

Sa trčanjem se počinje onda kada imate veoma jak razlog za to. Bilo da ste rešili da želite da smršate, aktivirate se, putujete u nove gradove ili vam jednostavno treba izduvni ventil, morate da znate zašto ste započeli tu aktivnost. Zašto? Zato što ako krenete besciljno da trčite, vrlo brzo će vas proći želja. Morate imati cilj prema kojem trčite, makar u početku. Vremenom ćete se ‘zaraziti’ i to će postati sastavni deo vaše ličnosti. Da, dobro ste pročitali, ne života nego ličnosti. Kako? Tako što, kada vas neko bude pitao čime se bavite, vi ćete navesti svoj posao, hobi i čuveno ‘ja trčim’.

# LEPOTA TRČANJA

Iz mog ugla, lepota trčanja je u tome što najčešće trčim sama i tih sat vremena je mojih, izgubljeno lutam svojim mislima, donosim odluke i smišljam nove poteze. Na kraju, tu samoću anuliram putovanjem u novi grad sa drugaricom, dečkom ili ekipom sa trčanja. Od kada sam počela da trčim, imam potpuno drugu perspektivu putovanja, tako da vrlo često, pa i na poslu, kao razlog odsustva koristim ‘pa tamo je polumaraton, moram da idem, već sam uplatila kotizaciju’ i do sada sam uvek nailazila na razumevanje. Ono što pominjem na kraju su fizičke pogodnosti. Naravno da će vam se telo vremenom preoblikovati, promenićete režim ishrane i kondicija će vam biti na zavidnom nivou.”

#flying Belgrade and spreading #love Foto: @yugoslovenka_

# OPREMA

Kada kupujete sportsku opremu prvo obratite pažnju na udobnost i materijale. Ne bi trebalo da trenirate u pamučnim stvarima, jer njima treba više vremena da se osuše na vama kada se oznojite, već nabavite opremu koja je baš namenjena za sport. Nemojte da kupujete nešto što vas steže ili žulja, jer će tokom treninga da vam stvori žulj ili skine površinski sloj kože, što može posle da pecka.”

# PATIKE

Patike za trčanje više ne morate da birate sami, sada to tehnologija radi za nas. Nakon što prodavac u prodavnici Run ‘n More (Uzun Mirkova 10) u program unese vaše podatke, visinu, težinu i pol, bosi prelazite preko senzora, prvo hodate, onda lagano trčkarate, i na kraju dobijate kompletnu analizu svog stopala. Na ekranu će se pojaviti informacije o tome gde gazite kad hodate, gde kada trčite, koji deo stopala najviše opterećujete itd., a kompjuter će vam prikazati listu patika koje su idealne za vaše stopalo. Važno je znati da patike za trčanje treba da budu za pola broja do broj veće, jer pri trčanju gurate stopala unapred, pa ukoliko su knap, postoji velika mogućnost za gubitak noktiju. Zato slobodno uzmite broj veće. Ja za trčanje nosim broj 42,5 i ponosim se time.”

# OPORAVAK

Bitno je da trenirate, ali je važno i da se odmarate. Bez adekvatnog odmora telo je podložno stresu. Bitno je da se nakon treninga dobro istegnete, a istezanje možete ponoviti i sutradan, jer 15 minuta istezanja može mnogo da znači izmorenom organizmu. Nakon treninga morate uneti dovoljno tečnosti – pored vode, često preporučujem nezaslađenu limunadu. Na kraju dobro nahranite svoje telo. Kada kažem ‘dobro’ mislim kvalitetno. Potrudite se da unesete dovoljno proteina, vitamina i vlakana kako biste se brže oporavili.”

Povežite se sa Nelom klikom na ovaj link.

Kad nam Nada kaže: Fitnes preporuke za početnice

L&Z izbor: Najbolje fitnes aplikacije

Low carb (LCHF) ishrana za početnike+JELOVNIK

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.