7 koraka DO SAVRŠENE FRIZURE

by | 16 avgusta, 2009

 

Ukoliko redovno budete primenjivali L&Z plan u sedam koraka svaki put kad odete u frizerski salon, nikada nećete imati razloga da se žalite .

Lepota i zdravlje - Savrsena frizuraPronađite pravog frizera
Loša frizura je kao višenedeljni mamurluk – mali pakao od kojeg se dugo, dugo oporavljate. Za početak, dobra preporuka za frizera jesu frizure vaših prijateljica, ili poznanica, koje su njegovih ruku delo. Takođe, dobra ideja je da prvo svratite u salon i proćaskate sa frizerom pre nego što zakažete tretman. Niko ne kaže da treba da budete najbolja prijateljica sa svojom frizerkom (frizerom), ali pomaže ako postoji međusobna naklonost koja će obezbediti makar neophodan nivo poverenja.Istražujte
Ako znate šta želite, počnite da tražite uzore u časopisima i iscepajte te strane. Fotografije su odlično sredstvo vizuelne komunikacije sa frizerom. Ipak, pravi profesionalac neće se slepo držati „mustre“ – osim ako vama savršeno odgovara baš frizura na slici – već će predložiti neku varijaciju u skladu sa oblikom vašeg lica i kvalitetom kose. Možda vam se, na primer, sviđa frizura Kire Najtli, ali morate biti sigurni da bi ona odgovarala i obliku vašeg lica ili kvalitetu kose. Ako niste sigurni šta želite, pronađite fotografije frizura koje vam se sviđaju i pokažite ih frizeru: to će mu pomoći da stekne utisak o vašim preferencijama.

Konsultujte se

Dobar frizer uvek će reći svoje mišljenje i dati savet pre nego što uzme makaze u ruke. Ipak, znajte da konsultacija uvek treba da bude dvosmerna. Važno je da objasnite navike održavanja frizure, kao i to koliko ste svakog dana spremni da ulažete u stajling kose. „Elegantna“, „trendi“, „seksi“ i „klasična“ reči su koje opisuju tipove frizura, a koje bi svaki frizer trebalo da razume.
Prilikom konsultovanja izgledajte kao i obično. To nije prilika za koju ćete promeniti lični opis: ako nosite naočare, nemojte ih skidati i nemojte menjati stil oblačenja. Frizer treba dobro da vidi oblik vašeg lica, kvalitet kose, stil oblačenja i proceni vašu ličnost pre nego što uzme makaze u ruke.
Ako nešto ne razumete, slobodno pitajte! Moguće je da nećete razumeti neke profesionalne izraze, ili tehnike šišanja i tretiranja kose. Dakle, nemojte da vam bude neprijatno da tražite objašnjenja. Takođe, svaki dobar frizer razumeće ono što od njega zahtevate da uradi.
Konačno, uverite se u to da je dobro razumeo koliko će kose da vam odseče. Šta je za vas centimetar? Verujte nam na rec, odgovor prilicno varira od osobe do osobe. Zato je najbolje da dužinu skracivanja kose nikada ne iskažete u centimetrima, vec je pokažite prsitma frizeru.

 

Komunikacija
Ovo nije trenutak da se zadubite u poslednji broj casopisa „Moja Kosa“ (ili vašeg omiljenog tabloida!) – to možete da uradite pre ili nakon šišanja – vec pomno pratite šta radi frizer, slušajte ga i ucite. Na ovaj nacin saznacete trikove oblikovanja i održavanja vaše frizure. Sedite ispravljenih le#a i zaboravite na mobilni. Taj sat (ili duže) samo je vaše vreme i iskoristite ga da pažljivo gledate šta frizer radi, kao i da biste culi njegova objašnjenja i savete.

Recite šta mislite
Predupredite potencijalne nesporazume i razrešite neispunjena ocekivanja. Nemojte samo da sedite i cutite kao zaliveni dok na pod padaju pramenovi od 10 cm, iako ste zahtevali od frizera da odsece samo 3 cm. Ako niste zadovoljni rezultatom, smireno i razložno objasnite zašto. Ne napuštajte salon kiselog osmeha, ocajni i rešeni da u njega više nikad ne uđete.
Šta treba da uradite ako stvari krenu naopako? U slucaju da vam se krajnji ishod ucini katastrofalnim, recite: „Žao mi je, ali niste uradili ono što sam od vas tražila. Frizura mi se uopšte ne dopada!“. Ovako nešto ne bi smelo da se desi u dobrom salonu, ali ako se ipak dogodi, frizer ne bi trebalo da vam naplati, ili bi morao besplatno da koriguje grešku.

Nega posle

Ukoliko ste pomno pratili šta radi frizer i koje preparate koristi, saznali ste na koji ćete način sami održavati frizuru. Frizer će vam verovatno preporučiti određena sredstva za negu i oblikovanje. To, naravno, ne mora da znači da ste obavezni da kupite baš sve sa liste, naročito ako ste već prekoračili budžet zbog frizerskog zahvata. Ukoliko ste zadovoljni kvalitetom šampona i regeneratora koje već dugo koristite, tražite od frizera da vam preporuči najbolji preparat za oblikovanje, način primene, kao i u kojoj količini da ga nanosite. Žene često misle da se većim količinama preparata za kosu postižu bolji rezultati. No, istina je suprotna, a naročito kada je reč o savremenoj kozmetici za kosu. 

Održavanje
Redovno odlazite kod frizera. U zavisnosti od tipa frizure, šišajte se svakih pet ili šest nedelja. Ako vam je kosa vrlo kratka, ili imate šiške, moracete cešce da odlazite na šišanje. S druge strane, ako puštate kosu , fazoniranje može da se izvede i u dužim intervalima. Redovni odlasci u salon obezbe#uju zdrav izgled kose i nephodno održavanje frizure. U slucaju da puštate kosu, nemojte da izbegavate šišanje, jer je periodicno odsecanje oštecenih krajeva neophodno

Tekst: Nataša Ćovin; Foto: Shutterstock

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.