Istina o vašoj kosi

by | 1 juna, 2009

Sjaj je jedan od kvaliteta kose koji najviše odražava njenu lepotu i zdravlje. Uostalom, i najveća imena svetske književnosti – Petrarka, F. Skot. Ficdžerald i Tolstoj – nisu štedela reči opisujući raskoš i sjaj uvojaka junakinja u svojim romanima. Tako je i danas: zdrava, sjajna i raskošna kosa najuočljiviji je i najvažniji detalj ženske lepote. Nažalost, ove kvalitete nije baš uvek lako ostvariti. Većina žena se bar povremeno suoči sa problemima – gubitkom sjaja, ispucalim krajevima, suvoćom, zamršenošću…

lepota i zdravlje nega


Da stvar budu komplikovanija, u opticaju je mnogo teorija o oporavku kose, a čak se ni eksperti ne slažu u vezi sa tim koje su metode najefikasnije. No, da bi vaša kosa ponovo zablistala, zaista nije neophodno da budete vrhunski stručnjak. Potrebno je samo da znate nekoliko osnovnih činjenica o nezi vlasi.

 

1. TEORIJA: Feniranje isušuje kosu

Presuda eksperta: To je uglavnom tačno, mada ne morate potpuno da se odreknete feniranja. Topli vazduh dehidrira kosu i razgrađuje keratin u dlaci. No, UMERENOST je, baš kao i u većini drugih stvari u životu, ključna reč. Feniranje može da uzrokuje oštećenje kose zbog četiri negativna faktora, ali ako uspete da eliminišite, ili ublažite, bilo koji od njih, bićete u bezbednoj zoni. U ove faktore ubrajaju se: visoka temperatura (omekšava keratin i oštećuje kutikulu), istezanje vlažne kose četkom (ukoliko se to radi energičnim potezima, postoji opasnost od pucanja), dužina i učestalost feniranja.

 

Prva zaštitna mera jeste da pre feniranja prosušite kosu fenom na najnižoj temperaturi. Ali, koliko toplo je previše toplo? Ukoliko vas peče teme kada usmerite vazduh iz fena, onda je temperatura previsoka. Zato stručnjaci preporučuju primenu fena na najnižoj temperaturi, ili korišćenje specijalnih jonskih fenova. Kovrdžava kosa, koja se ispravlja feniranjem naročito je podložna oštećenjima – zbog produžene upotrebe fena i učestalog istezanja kose četkom. Zato je najbolje da prekinete feniranje kada je kosa skoro suva (potpuno suva kosa mnogo je podložnija oštećenju). Iako mnogi eksperti savetuju da se, prilikom sušenja kose, fen udalji najmanje 30 centimetara od glave, to je zapravo nerealno – u tom slučaju vazduh se neravnomerno raspoređuje po vlasima, a njihovo oblikovanje je otežano. Umesto toga, bolje je da približite fen temenu, a da vazduh kojim sušite kosu ne bude previše topao.

 

2. TEORIJA: Svakodnevno pranje izvlači iz kose prirodnu masnoću

Presuda eksperta: Ovo nije tačno, osim ako nemate prirodno kovrdžave vlasi (afro stil), ili vam je kosa previše tretirana hemijskim preparatima.

 

Generalno, žene koje imaju ravnu, tanku kosu treba da je peru svaki dan (jer će, u suprotnom, delovati masno), dok se onima koje imaju normalne vlasi savetuje da to čine od dva do tri puta nedeljno. Izuzetak su žene sa prirodno kovrdžavom kosom (njihove vlasi su obično i suve), koje treba da peru kosu jednom nedeljno. U svakom slučaju, najvažniji je pravilan izbor šampona (za suvu, masnu, farbanu, oštećenu…), kao i obavezna upotreba regeneratora.

 

3. TEORIJA: Jedno pakovanje nedeljno regeneriše kosu

Presuda eksperta: Na izvestan način, to je tačno – no, pakovanje dubinskog dejstva verovatno ne koristi vlasima više od običnog regeneratora, koji se nanosi nakon svakog pranja.

 

Dejstvo regeneratora je nešto poput poliranja kola – prekriva ogrebotine i vraća sjaj. Iako nijedan regenerator ne može da popravi štetu kada je kosa „mrtva“, donekle može da joj vrati sjaj. Eksperti upoređuju kutikulu dlake (površinski sloj kose) sa ribljom krljušti, koja se, kada je suva, povije nagore, kruta je i oštra. No, kada se pokvasi, ponovo izgleda glatko. Dakle, regenerator prekriva kutikulu, što omekšava kosu, olakšava raščešljavanje i onemogućava pojavu naelektrisanosti. Zbog toga, čak i oštećena kosa – bar privremeno – može da izgleda zdravo, jako i sjajno.

 

Opšte pravilo za primenu regeneratora: što je kosa gušća i kovrdžavija, neophodan joj je hranljiviji (gušći) regenerator da bi svaka vlas bila ravnomerno prekrivena. S druge strane, žene koje imaju tanku, retku kosu, treba da koriste samo regenerator koji povećava volumen i da izbegavaju upotrebu silikona – koji su idealni za hidriranje i obuzdavanje guste ili kovrdžave kose (maste tanke vlasi). Pakovanja i „leave-in“ regeneratori su, po pravilu, najbolji za primenu na oštećenoj i kosi koja je podložna oštećenjima. Na kraju, eksperti upozoravaju da ne podležete obećanjima sa pakovanja preparata za kosu. Sva pakovanja i regeneratori deluju na isti način. Samo isprobavanjem više njih možete da otkrijete baš onaj preparat koji vam najviše odgovara.

 

4. TEORIJA: Vitamini namenjeni trudnicama jačaju kosu

Presuda eksperata: Dejstvo multivitaminskih preparata na zdrave ljude i dalje je pod znakom pitanja.

 

Osobe koje pate od teškog deficita vitamina u organizmu obično imaju slabu, oštećenu i lomljivu kosu, koja često i opada. Kod određenog broja vegana takođe je primećena pojačana lomljivost kose. Zbog toga, neki veruju da dodavanje sintetičkih vitamina i minerala (dijetetskih proizvoda) u ishranu može da reši navedene probleme – doduše, nijedna studija to ne potvrđuje. Ali, uzimanje suplemenata nikako ne može da šteti. S druge strane, dermatolozi koji propisuju vitamine za oporavak kose fokusiraju se na biotin (vitamin iz B kompleksa, koji dokazano ubrzava rast noktiju; inače, kosa i nokti imaju sličnu biološku strukturu, zbog čega se veruje da biotin podstiče rast kose).

 

Osobe čije se vlasi tanje ili lome, treba svakodnevno da uzimaju od tri do pet miligrama biotina sa 30 do 100 miligrama cinka koji deluje kao antiupalno sredstvo i smatra se „antimuškim“ hormonom, što omogućava zaštitnu ulogu biotina. Osim toga, eksperti preporučuju uzimanje i 40 do 60 mg gvožđa, jer su neke studije pokazale da žene koje gube kosu pate od deficita ovog minerala u organizmu.

 

5. TEORIJA: Šišanje trimerom oštećuje kosu

Presuda eksperta: Neki se slažu, a neki ne.

 

Prvi smatraju da žilet oštećuje kutikulu i vrh vlasi. Takođe, kosa dobija mat izgled zbog oštećenja reflektujuće površine i teže se češlja. No, drugi eksperti ne slažu se sa ovim mišljenjem. Prema njihovom mišljenju, nije važno čime se kosa šiša, već da li je taj „alat“ oštar ili tup. Što su makaze (ili trimer) oštrije, time je rez precizniji, a oštećenja manja. Osim toga, kvalitet šišanja uslovljava i tip kose. Što je ona gušća, kovrdžavija, suvlja ili oštećenija, i kvalitet šišanja biće drugačiji.

 

 

Tekst: Nataša Ćovin

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.