Kako i čime NEGOVATI KOSU da bi bila zdrava i lepa?

by | 7 oktobra, 2009

kosa nega

EFEKAT

Osnovna razlika između profesionalnih preparata i onih za kućnu upotrebu jeste u tome što su proizvodi koji se prodaju u marketima i parfimerijama prilično razblaženi, dok su profesionalni proizvodi većinom koncentrati, pa je dovoljno da se na kosu stavi mala količina da bi se dobio pravi efekat. Pored toga, koncentracija hranljivih sastojaka u profesionalnim preparatima mnogo je jača nego u proizvodima za kućnu upotrebu.


UPORNOST

Kad počnete da koristite neki preparat, već posle prvog pranja primetićete razliku – kosa će vam verovatno biti mekša, sjajnija, lakša za oblikovanje. Međutim, to nije pouzdan pokazatelj da vam taj proizvod odgovara. Da biste sa sigurnošću utvrdili promene koje se tiču stanja vaše kose, morate da potrošite barem jedno celo pakovanje nekog proizvoda. Pravi efekat dobija se tek nakon dužeg perioda korišćenja – od mesec dana, pa do nekoliko meseci, zavisi od problema koji tretirate.
DOSLEDNOST

Proizvodi ne bi smeli da se mešaju. Preparat određenog proizvođača u sebi sadrži izvesnu količinu proteina, vitamina i drugih hranljivih sastojaka. Nakon nekog vremena, dlaka se navikne na tu dozu sastojaka, koja na nju ima pozitivno dejstvo. Ako posle izvesnog vremena promenite proizvod i počnete da koristite neki koji sadrži manje ili više tih sastojaka, vlas jednostavno ne prepoznaje tu formulaciju, te ne reaguje na nju. Kosa počne da se suši, krza, gubi sjaj. Zato je najbolje opredeliti se za jedan proizvod koji vam odgovara i koristiti ga duži vremenski period, dokle god on ne reši problem koji imate sa kosom. Takođe je važno da koristite šampon i regenerator istog brenda, jer su oni hemijski povezani, pa samim tim i kompatibilni. Ako nisu od istog proizvođača, oni u sebi imaju različitu koncentraciju sastojaka i zato se „odbijaju“, umesto da deluju zajedno.


nega kosa

IZBOR

Nije lako odrediti koji preparat vam najviše odgovara. Zato je najbolje zamoliti frizera da vam preporuči šta da koristite. On će na osnovu tipa i stanja kose proceniti šta bi vam otprilike odgovaralo, a propisaće vam i nivo nege, odnosno savetovati da li da koristite pakovanje, masku, kremu ili balzam. Na vama je da izaberete proizvođača kojem ćete pokloniti poverenje. Nakon izvesnog vremena primetićete da li vam baš taj preparat odgovara. Ako nije dao odgovarajući rezultat, promenite brend, pa kad se uverite da neki preparat prija vašoj kosi, nastavite da ga koristite.


NEGA

Iz iskustva znam da 99% farbanih plavuša kod nas ima nekvalitetnu, suvu i iskrzalu kosu. Problem nije ni u farbama, ni u hidrogenu, ni u blanširanju, već u nepravilnoj nezi. Plava kosa mora mnogo više da se neguje nego smeđa ili nefarbana kosa. Međutim, nakon farbanja u plavo, mnoge žene nastave da koriste iste preparate koje su koristile i ranije, iako njihove vlasi sada zahtevaju drugačiji tretman. Takođe, znam da mnoge devojke i žene, prilikom odabira preparata, obraćaju pažnju na miris, pakovanje, a neke smatraju da kvalitet preparata zavisi od cene, što nije uvek slučaj. Moj savet je da nabavite preparate koje koristi vaš frizer, jer ako vam u salonu neguju kosu jednim preparatom, a vi kod kuće drugim, onda dolazi do mešanja proizvoda, a već smo rekli da je to štetno za kosu.


PRANJE

Pranju kose treba posvetiti mnogo pažnje. Osnovno je da, prilikom šamponiranja, jako pritisnete teme, kako biste iz korena dlake istisnuli mast i dlaci ostavili prostora za hranljive materije iz preparata. Takođe, treba voditi računa da se šampon dobro ispere kako se ne bi stvarala perut. Dešava se, posebno prilikom žurbe, da kosu samo blago istrljate šamponom, međutim, ako ne pritisnete teme, nećete istisnuti mast iz korena dlake. Treba da znate da će masnoća sama izaći, možda čak i sat vremena nakon pranja, zbog čega će kosa vrlo brzo opet biti masna.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.