Šta se dešava sa vašim telom kada jedete lubenice svakog dana
Ne postoji ništa tako osvežavajuće kao hladna lubenica u vrelom danu. Ali, šta se događa sa vašim telom ako jedete lubenice svakog dana? Svi benefiti lubenice
Da bismo bolje razumeli prednosti i nutritivni profil lubenice, kao i naše omiljene načine pripreme ovog voća, potražili smo odgovore u svetu nauke.
Benefiti lubenice:
Lubenica hidrira
„Lubenica je puna vode, što je čini odličnom za hidrataciju i ravnotežu elektrolita jer sadrži kalijum i magnezijum“, kaže nutricionista Megi Mihalčik.
Lubenica se sastoji od 92% vode i pomaže vam da dostignete svoj dnevni cilj unosa tečnosti. A on iznosi 11,5 čaša dnevno za žene i 13 čaša vode za muškarce.
Puna je antioksidanasa
„Antioksidans likopen doprinosi jarko ružičastoj boji lubenice i pomaže našem telu da se bori protiv slobodnih radikala i pomaže u prevenciji bolesti“, kaže Mihalčik. Kombinacija likopena i vitamina C pomaže smanjuje rizik od razvoja hroničnih bolesti kao što su bolesti srca i neurodegenerativne bolesti. 1
Jača imuni sistem
„Lubenica je dobar izvor vitamina A i C, koji su važni za imunitet i zdravlje kože“, nastavlja Mihalčik. Vitamin C je moćan antioksidans koji može da spreči, pa čak i da pomogne u lečenju respiratornih i sistemskih infekcija. Istraživanja pokazuju da konzumacija ovih vitamina, kao i antioksidanata kao što su likopen i beta karoten koji se nalaze u lubenici, takođe može pomoći u poboljšanju opšteg imunološkog zdravlja. 2
Poboljšaćete zdravlje srca
„Istraživanje takođe pokazuje da likopen može pomoći u snižavanju holesterola i šećera u krvi, a oba su važna za zdravlje kardiovaskularnog sistema“, dodaje Mihalčik.
Lubenica je sertifikovana od strane Američkog udruženja za srce kao hrana koja je zdrava za srce jer je prirodno bez masnoća, holesterola i natrijuma. Iako lubenica ima visok sadržaj šećera koji se prirodno pojavljuje, njen sadržaj vlakana pomaže da se dobije nisko glikemijsko opterećenje, što znači da je efekat koji ima na šećer u krvi mali u poređenju sa drugom zaslađenom hranom. 3
Siromašna proteinima, a ipak jača mišiće
„Još jedna značajna prednost lubenice su aminokiseline: citrulin i arginin“, kaže Mihalčik. Ovo su dve od 20 aminokiselina koje su nam potrebne za formiranje mišića, nerava i ćelija. Mala studija objavljena u Journal of Agricultural and Food Chemistry otkrila je da citrulin u lubenici takođe pomaže u smanjenju bolova u mišićima, čineći sok od lubenice potencijalno funkcionalnim pićem za sportiste. 2
Nutritivna vrednost parčeta lubenice
Kalorije: 46 kalorija
Ugljeni hidrati: 12 g
Dijetalna vlakna: 1 g
Ukupan šećer: 9 g
Dodat šećer: 0 g
Proteini: 1 g
Ukupno masti: 0 g
Zasićene masti: 0 g
Holesterol: 0 mg
Natrijum: 2 mg
Vitamin C: 12 mg (20% DV)
Vitamin A: 865 IU (5% DV)
Kalijum: 170 mg (4% DV)
Magnezijum: 15 mg (4% DV)
Lubenica je odličan izvor vitamina C i vitamina A, a takođe može pomoći hidrataciji vašeg tela svojim kalijumom i magnezijumom.
Benefiti lubenice: da li su lubenice zdrave za jelo?
Generalno, da! Ali, morate obratiti pažnju na nekoliko činjenica. Iako je lubenica hranljiva, u većim količinama može izazvati skokove šećera u krvi, a to nije dobro za osobe sa dijabetesom i insulinskom rezistencijom.
Drugo, osoba može doživeti alergijsku reakciju na lubenicu ako je alergična na travu, ili sledeće namirnice: breskve, celer, paradajz, pomorandže. Ova reakcija je poznata kao sindrom oralne alergije, što je kontaktna alergija u grlu i ustima koja se javlja kada konzumirate sirovu hranu. Ako osetite svrab ili otok u grlu, ustima, licu, usnama ili jeziku, odmah potražite medicinsku pomoć.
Najbolji recepti sa lubenicom
Ok, svi ste jeli lubenicu na uobičajeni način. Ali, da li ste je ikada probali u salati?
Salata od borovnice, fete i lubenice
Sastojci:
60 mililitara maslinovog ulja
30 mililitara balzamiko sirćeta
1/2 kafene kašičice soli
1/2 kafene kašičice mlevenog bibera
1/4 glavice fino naseckanog crvenog luka
8 šolja lubenice isečene na kockice
2 šolje svežih borovnica
1/4 šolje grubo nascekane sveže nane
1/2 šolje (ili više, ako volite fetu) izmrvljene fete (ili iseckane na kockice)
Priprema (20 minuta):
U veću činiju sipajte maslinovo ulje, balzamiko, so, biber i naseckan crveni luk, i promešajte sve. Dodajte naseckanu lubenicu, borovnice i fetu, i pažljivo promešajte malo (vrlo, vrlo lagano).
Smuti od lubenice:
Dodajte kockice lubenice u blender kada mešate smoothie i dodajte jogurt od kokosovog mleka. Možete čak i da napravite pire od lubenice u blenderu i da zamrznete kockice u silikonskoj posudi za kockice leda!
Sorbe od lubenice
Napravite jednostavan sorbe od lubenice od četiri sastojka koristeći lubenicu, slatko kondenzovano mleko, limetu i so. Za ovu smrznutu poslasticu nije potrebna mašina za sladoled!
Zaključak: svi benefiti lubenice
Lubenica je ukusno voće koje ima niz potencijalnih zdravstvenih koristi. Napravljen je od 92% vode i može vam pomoći da postignete svoje ciljeve hidratacije, može poboljšati vaš imuni sistem i može biti od koristi za vaše kardiovaskularno zdravlje. Odličan je izvor vitamina C i A, kao i kalijuma i magnezijuma. Lubenica je generalno bezbedna za bilo koga, osim za one koji imaju alergiju na lubenicu. Najbolje je da konzumirate dve porcije lubenice dnevno (tipična dnevna porcija voća) da biste izbegli neprijatno nadimanje i skokove šećera u krvi – posebno za one sa dijabetesom.
- https://www.mdpi.com/1420-3049/25/22/5258[↩]
- https://www.mdpi.com/2072-6643/9/11/1211[↩][↩]
- https://www.heart.org/en/news/2021/07/01/watermelon-is-a-summertime-staple-but-whats-hidden-behind-the-sweetness[↩]