Karlovački mramorni kuglof kao idealna poslastica za danas

by | januar 9, 2016
Foto: Bakina Kujna

Foto: Bakina Kujna

Sastojci:
225 g putra
250 g šećera
1 vanil-šećer
5 jaja
450 g brašna
50 g blanširanog mlevenog badema
20 g svežeg kvasca
330 ml mleka

Za tamni fil:
2 kašike kakaoa
3 kašike šećera
1/2 kašičice cimeta
5 kašike mleka

Priprema:
1. U dublju posudu sipati 50 ml mleka, dodati izmrvljeni svež kvasac, kašičicu šećera i brašna. Dobro izmešati da ne ostanu grudvice i ostaviti na toplom da nadođe.
2. Posebno umutiti puter s preostalim šećerom i vanil-šećerom. Postepeno dodavati jedno po jedno jaje neprekidno muteći mikserom.
3. Odvojeno izmešati brašno i mlevene bademe, te postepeno dodavati umućenoj smesi, naizmenično s mlekom.
4. U umućenu smesu varjačom umešati nadošao kvasac.
5. Veći kalup za kuglof nauljiti i posuti brašnom, pa sipati u njega 2/3 smese.
6. Pripremiti tamni preliv. Sjediniti kakao, šećer i cimet s malo mleka, te dodati preostaloj trećini smese i dobro izmešati da se ujednači boja. Izručiti preko svetle smese u kalupu i polako viljuskom promešati.
7. Peći u zagrejanoj rerni na 175°C oko 50-60 minuta.

Tagovi: