Danas spremamo: Karnabahar Graten

by | maj 20, 2017

Juče je u Novom Sadu, u okviru manifestacije Planet Food, predstavljena kuhinja Turske, čiji su nam mnogi specijaliteti dobro poznati. Inspirisani tim događajem, danas vam dajemo recept za Karnabahar Graten tj. Gratinirani karfiol. 

Foto: Coolinarika

Za četiri osobe je potrebno 1-1,5 kg karfiola, kašika maslinovog ulja, so, biber, 100 gr rendanog sira, 6-7 listova bosiljka (kašičica suvog), 1 žumance.
Domades sos se pravi od 1 kašike maslinovog ulja, 1 čena belog luka, 1 kašike cvetnog meda, 200 ml pasiranog paradajza, soli i bibera.
Za bešamel sos su vam potrebne 2 kašike putera i malo ulja, 1 kašika brašna, 400 ml mleka, 1 žumance, so, biber

Foto: Coolinarika

Priprema:
1. Operite karfiol, odstanite tvrdi deo, a cvetiće razdvojite. U lonac stavite vodu i malo mleka, pa pustite da provri. Tada stavite so i kafriol, a ukoliko je potrebno dodajte vodu, da bi karfiol bio prekriven. Kuvajte pet minuta. Karfiol treba da omekša, ali da se ne prekuva. U posudu za pečenje stavite malo maslinovog ulja i oseđene cvetiće karfiola.

2. Bešamel: U posudu debljeg dna stavite puter i malo ulja, pa pustite da se zagreje i otopi. Dodajte brašno, promešajte, pa nalijte mleko. Sve vreme mešajući žicom, sačekajte da se smesa lepo poveže i zgusne. Posolite, sklonite sa ringle i dodajte žumance, energično mešajući, da se ne bi pojavile grudvice.

3. Domades sos: U manjoj posudi zagrejte maslinovo ulje, dodajte naseckani beli luk, a ubrzo i proceđeni paradajz, a ubrzo i med. Posolite i pobiberite. Kuvajte pet minuta.

4. Na karfiol stavite domades sos, pospite suvim ili naseckanim bosiljkom. Prelijte sve bešamelom i pospite rendanim sirom.

5. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, dok ne dobije finu zlatnu boju.  Servirajte kao glavno jelo uz salatu ili kao prilog.

Foto: Coolinarika

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje”>>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje