Lako i ukusno – ovaj napitak zadovoljiće želju za slatkišima

Piše: Tijana Jovanović, modna urednica

Obožavam domaće slatkiše, kolače, torte, palačinke… ma sve što je napravljeno u toplini doma i slatko, slatko, slatko. U redu je ponekad častiti sebe maminom tortom ili na brzinu napraviti lava mafine (mmmm), ali kada svaki dan prosto morate pojesti nešto slasno vreme je da se pronađe alternativa.

Pokušavala sam sa slatkišima koji se nalaze na odeljenju zdrave hrane ali sam retko nailazila na nešto što nije ili jako suvo i tvrdo ili mi se prosto ne dopada. Ja, brate mili, volim kremaste stvarčice. Čak i ako bi mi se neki slatkiš dopao bio je jako skup.

Foto: Pixabay

Onda sam pokušala da pronađem zamenu praveći kod kuće razne gluposti. Bacila sam para i para dok mi na pamet nije prosto palo da napravim smuti koji će me zadovoljiti. Ok, smuti i nije neka novost, ali meni je bilo potrebno da napravim onaj savršeni, kremasti, slatki (ali ne samo voćno slatki) i, po mogućnosti, čokoladasti. I uspela sam.

Sastojci:

1 cela banana

½ avokada

1 kašika čija semenki

1 kašika kokosovog brašna ili kokosovog proteina

1 kašika kakaa

1 kašičica meda (ukoliko volite slađe može i dve)

1 šolja pirinčanog mleka (može biti i sojino, bademovo… ono koje vam se nađe pri ruci)

Foto: Pixabay

Postupak:

Potopite čija semenke u pirinčano, ili neko drugo mleko, i ostavite da odstoje oko sat vremena. Sve sastojke sipajte u blender, prelijte mlekom sa semenkama, izblendirajte i sipajte u najveću, najlepšu čašu koju imate.

Upalilo je! Ovaj mali užitak je toliko slasan, slatkast i sit da ne samo da mi se nije jelo ništa slatko već mi se nije ni večeralo.

Pročitajte i…Da li ste probali “domaću nutelu”? Neverovatno je ukusna…