Neodoljive, a lake za pravljenje - Pogačice sa origanom i belim lukom

17/12/2020 in Ishrana
Neodoljive, a lake za pravljenje - Pogačice sa origanom i belim lukom

Lepota i Zdravlje

Ukoliko volite da mesite kiflice ili neka druga peciva, ovo je pravi recept za vas. Vazdušasto i meko testo, kao i neodoljivi miris origana učiniće ove pogačice vašim omiljenim doručkom već na prvi zalogaj! Pogačice s belim lukom, kimom, origanom i maslinovim uljem odlično se slažu uz grčki jogurt, a možete ih jesti i dan nakon pravljenja. (Pročitaj: Jesenji specijalitet – Knedle sa ajvarom i mozzarelom)

Pogačice s belim lukom i maslinovim uljem

Sastojci:
1kg brašna
2 jajeta
1/2l mleka
1dl vode
1,5dl ulja
1 kockica svežeg kvasac
kašičica šećera
kašičica soli
1 jaje za premazivanje
1dl maslinovog ulja
4 čena belog luka (što sitnije iseckan)
origano ili neki drugi začin koji volite
kašičica kima

Priprema:
U malo toplog mleka dodajte šećer i izmrvljen kvasac. Ostavite petnaestak minuta da se kvasac rastopi i počne da bubri. U međuvremenu umutite jaja. Dodajte mleko, vodu, šećer, so i ulje. Sipajte i kvasac, pa sve lagano promešajte. (Pročitaj: Kad poželite savršenstvo – Kiflice sa mocarelom i slaninom)

Postepeno dodajte brašno i rukama mesite testo. Kad prestane da se lepi za ruke, testo je gotovo. Ostavite ga u posudi i premažite s malo ulja kako mu se površina ne bi osušila. Prekrijte posudu vlažnom krpom i ostavite na sobnoj temperaturi oko 2h, da nadođe.

Kada testo nadođe, formirajte 12 loptica približno iste veličine. Poređajte ih u pleh obložen pek papirom i ostavite da odstoje još tridesetak minuta. Premažite loptice jednim umućenim jajetom i pecite ih na 180 stepeni sve dok ne dobiju zlatnu boju.

Kada su pogačice ispečene, premažite ih marinadom od maslinovog ulja, sitno seckanog belog luka i origana. Ostavite pogačice da upiju marinadu, pospite ih kimom i poslužite dok su tople. Uživajte u ukusnom pecivu i aromi koja će ispuniti celu kuću. Prijatno! (Pročitaj: Zdrav i zasitan – domaći sutlijaš sa čokoladom i bananama)

lepotaizdravlje.rs

Miljan Živković/Getty via Guliver

Komentari (0)

Loading