Keksići s puterom - Praznični zalogaji koje ćete obožavati

21/12/2020 in Ishrana

Keksići s puterom vratiće vas u detinjstvo i u kuću uneti prazničnu atmosferu. Ne zahtevaju veliko poslastičarsko umeće, a izuzetno su dekorativni.

Keksići s puterom - Praznični zalogaji koje ćete obožavati

Katarina Stojković

K.Stojković

Katarina Stojković, Food blog Veseli zalogaji

Nekada smo ovakve keksiće kupovali isključivo u radnjama, misleći da je za tehniku ukrašavanja neophodno imati specijalne alatke ili dar.

Ali, postupak je više nego jednostavan i želimo vam da se uz recept koji vam predstavljamo dobro zabavite u predstojećim prazničnim danima.


Glazura (icing) kojom se keksići ukrašavaju, a koja se dobija mešanjem prah šećera, belanceta i limunovog soka, može ostati bele boje, a možete je i nijansirati bojama za kolače ili nekim prirodnim dodacima kao što su cvekla u prahu, kurkuma, plava spirulina…(Pročitaj: Jesenji specijalitet - Knedle sa ajvarom i mozzarelom)


Čak i ako svu smesu za dekoraciju ne potrošite odmah, samo je zatvorite u kesu i čuvajte u frižideru. Može da potraje i za neke nove kolače koje ćete praviti kasnije. Sve što vam od alata treba su modlice za kolače i kesa za zamrzivač pomoću koje ćete šarati keksiće. Pazite samo da vrh ne isečete previše, jer u tom slučaju izlazi puno smese i kolači mogu izgledati neuredno.

Katarina Stojković

 


Keksići:

125 gr omekšalog putera
200 gr spelte ili nekog drugog brašna
1 jaje
100 gr kokosovog šećera
1/2 kašičice cimeta

Priprema:

Zamesite testo, rastanjite ga na brašnom posutoj podlozi, vadite modlicama oblike i ređajte na pleh, na papir za pečenje. Pecite 10-12 minuta na 180 stepeni.

Za ukrašavanje: 

1 belance, 200 gr šećera u prahu, 1 kašika limunovog soka

Dobro izmešajte, stavite u kesice za zamrzivač, isecite vrh i pustite mašti na volju. Crvena, tj. rozikasta boja na icingu potiče od cvekle u prahu.

Katarina Stojković

Katarina Stojković

Komentari (0)

Loading