
Uvrstite ren u svoj jelovnik - najbolji recepti za jela sa renom
Ako do sada niste dovoljno koristili ren zbog njegove arome i ljutine, znajte da je savršen dodatak jelima, a pritom i veoma zdrav. Naši recepti za jela sa renom će vas oduševiti!

Noir Chocolate/Shutterstock
Kuvani ili hladni sos od rena je neizostavni dodatak mesnim jelima, naročito pečenju, koje je obavezni deo praznične trpeze. Ali ren je sinonim za zdravlje i može biti mnogo više od toga. Najbolji recepti za jela sa renom slede u nastavku teksta...
Jela sa renom
Zbog jake arome i ljutine „koja štipa nos i tera suze na oči“, ren se ne upotrebljava onoliko koliko bi trebalo. A može se dodavati čak i u koktele i deserte! Poznati koktel Bloody Mary ne bi mogao da se zamisli bez rena. Razna jela sa renom mogu dobiti sasvim novi ukus. Izrendani ren može da se meša s majonezom, pavlakom, jogurtom i krem-sirom, kao i s drugim začinskim biljkama, kao što su beli luk, peršun, vlašac, bosiljak, taragon, paprika i dr. Zagrevanjem ren gubi ljutinu i poprima prijatan slatko-orašasti ukus. Budući da se odlično „slaže“ i sa voćem, (npr. jabuka, kruška), možete napraviti i slatka jela sa renom, tj. razne voćne kolače. (Pročitajte i:Ne odričite se omiljenog slatkiša: Domaći oreo keks bez šećera)
Sveži ren i ren u teglici
Kupovni ren u teglici može da se upotrebi umesto sveže izrendanog rena u većini jela, ali treba da znate da je sveži ren uvek ljući i jače arome. Sveži ren brzo tamni i gubi ljutinu kad se izrenda, zato ga rendajte neposredno pre upotrebe. Čak i prerađeni ren u teglici, u frižideru na hladnom, gubi ljutinu. Budući da je gotov ren u teglici u sirćetu, treba smanjiti količinu limunovog soka ili sirćeta iz recepata koji ih sadrže kao sastojke. Mislite na svoje zdravlje i budite umereni: četiri kašičice gotovog rena iz teglice vrede kao 1 kašičica sveže izrendanog korena. Sveži ren možete i sami ukiseliti i držati u frižideru.
Elena Zajchikova/Shutterstock
Recepti za jela sa renom
Ne postoji namirnica, ili jelo (hladno i toplo) u koju ren ne može da se doda. Sledeći recepti za jela sa renom će vas oduševiti! (Pročitajte i: Prste da poližeš: Zdrave mini pice)
PIRE OD KROMPIRA SA RENOM
Veoma ukusan pire od krompira, kojem će ren obogatiti ukus i pojačati efekat na vaše zdravlje.
Sastojci: oko 1,5 kg krompira, 2-4 kašike otopljenog putera, 3-4 kašike sveže izrendanog rena, ili gotovog rena, 60-125 ml toplog mleka, ili pavlake za kuvanje, so i mleveni biber
Skuvajte krompir u blago posoljenoj vodi, procedite ga i sačuvajte vodu u kojoj se kuvao. Ispasirajte krompir i vratite ga u šerpu, na zagrejanu ringlu, pa dodajte puter, ren i od 2 do 4 kašike vode u kojoj se kuvao. Dodajte mleko, pavlaku ili još vode u kojoj se krompir kuvao dok pire od krompira ne dobije željenu gustinu. Posolite i dodajte biber i dobro ga zagrejte.
GSDesign/Shutterstock
AJOLI SOS SA RENOM
Ajoli sos je idealan preliv, ali i namaz za hleb.
Sastojci: 1 do 2 čena belog luka, tanko isečena, 1 veliko žumance, jedna kašika soka od limuna, oko 180 ml maslinovog ulja, so i sveže mleveni biber, 1 kašika dižon senfa, 1 do 2 kašike sveže izrendanog rena
Izgnječite beli luk u avanu (ili glatkom drškom noža). Umešajte žumance u pastu od belog luka i razredite je sokom od limuna. Dodajte ulje, na početku kap po kap, uz stalno mešanje. Kad upotrebite 60 ml ulja, nastavite da ga ulivate u masu u tankom mlazu i neprekidno mutite. Posolite i dodajte biber i još soka od limuna (po želji). Na kraju, umešajte ren i senf. Ovako pripremljen ajoli sos može da stoji do nedelju dana u dobro zatvorenoj staklenoj tegli u frižideru. Ukus je najbolji kada je ajoli sos svež, a sve što preostane je savršen preliv za jela od povrća i mesa i salate. Dobićete oko 250 ml.
Noir Chocolate/Shutterstock
Komentari (0)